A következő élő közvetítés része Párizsi terrortámadás: 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Megosztja a németeket a szíriai beavatkozás kérdése

Sokan úgy vélik, azért nem számít az ország a terroristák kiemelt célpontjának, mert nem bonyolódtak bele a nemzetközi konfliktusokba.

Erősen megosztottak a németek abban, hogy az ország fegyveres erői részt vegyenek-e az Iszlám Állam ellen irányuló hadműveletekben – derült ki a közszolgálati ARD televízió megbízásából készült reprezentatív felmérésből. A válaszadók 52 százaléka ellenezte, 41 százaléka pedig támogató választ adott.

Németország jelenleg a kurd erők kiképzésével vesz részt a szélsőségesek elleni küzdelemben, de nem csatlakozott sem az Egyesült Államok vezette koalícióhoz, sem Franciaországhoz.

A németek jelentős része úgy érzi: az, hogy nem váltak a párizsihoz hasonló merényletek célpontjaivá, annak is köszönhető, hogy ellenezték az iraki háborút és nemigen bonyolódtak bele az afganisztáni beavatkozásba. Sokkolóan hatottak ugyanakkor a keddi hannoveri események – épp a terrorfenyegetettség miatt kellett az utolsó pillanatban lemondani a Németország és Hollandia közti focimeccset. Az incidenssel összefüggésben azóta sem voltak letartóztatások és robbanószerkezetet sem találtak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik