Nagyvilág

Gázzal ölne Európában az Iszlám Állam – de van egy apró bökkenő

A terrorszervezet spájzában ott van a mustárgáz és a klórgáz, talán szarin is akad, de ez így kevés egy nyugati nagyváros ellen. A vegyi anyagokat valahogy oda is kéne juttatni és szét kéne szórni. Na, ez már nehezebb dió. A Nyugat mindenesetre évek óta készül egy ilyen attakra.

Semmi nem zárható ki, és a szükséges óvatossággal mondom, de tudjuk, gondolunk rá, fennáll a vegyi és bakteriológiai fegyverek veszélye.

Mindezt Manuel Valls francia kormányfő jelentette ki csütörtökön a francia Nemzetgyűlés ülésén. Indokul azt hozta fel, ez egy folyamatosan változó frontvonalú háború, amiben a terroristák fantáziája határtalan. Élő bombák bevetésétől a lefejezésig semmitől sem riadnak vissza, így a vegyi fegyverek bevetése se lenne meglepő.

A fő kérdés persze az, hogy az Iszlám Államnak lehet-e a birtokában vegyi vagy biológiai fegyver, illetve ha igen, akkor azt honnan szerezhette. Érdemes abból kiindulni, hogy az IÁ alapvetően Szíriában és Irakban aktív, ez a törzsterülete (a Sínai-félsziget és Líbia mellett). Irakot épp a kémiai fegyverek miatt rohanta le 2003-ban az Egyesült Államok, de kiderült, semmilyen vegyi fegyvere nem volt Szaddám Husszeinnek. Persze az nem megnyugtató, hogy egyes hírek szerint egy szarint tartalmazó raktárat már kifoszottak Irakban, és Szaddám vegyi fegyverekhez értő tudósait is a saját oldalukra állították.

Szíria már más tészta, Basár el-Aszad kiterjedt vegyifegyverprogramot tartott fenn, aztán a mustárgázt és társait módszeresen el is kezdte felhasználni az ellenzéki erők ellen. Ekkor még sehol se volt az Iszlám Állam, viszont az Egyesült Államok centikre volt attól, hogy már ekkor, 2013-ban megtámadja Szíriát. A rezsim végül orosz közvetítéssel belement, hogy összegyűjtsék a készletet, elvigyék az országból és megsemmisítsék.

Nyakunkon a mustárgáz

Tehát a nagy kérdés az, a szír készletekből vagy más forrásokból tudtak-e vegyi fegyvert vagy annak alapanyagát szerezni az IÁ tagjai? Épp az utóbbi hetekben röppent fel a hír, hogy a terrorcsoport mustárgázt vetett be az egyik fronton. Aggasztóbb, hogy egy iraki forrás szerint felbéreltek vegyifegyver-szakértőket, Szaddám egykori embereit is. Amerikai szakértők szerint ugyanakkor nincs kapacitásuk ideggázok vagy biológiai fegyverek kikísérletezésére (utóbbihoz ugye elengedhetetlen egy steril labor).

Más a véleménye Richard Zahnernek, az Irakban tevékenykedő amerikai haderő volt hírszerzési vezetőjének, aki szerint az amerikai titkosszolgálatok gyakran alulbecsültek terrorcsoportokat. Szerinte az ISIS-nek sok pénze van, ezért fel tud bérelni külföldi szakértőket, hogy fejlesszenek nekik vegyi fegyvert. Az augusztusi mustárgázos támadás után is fölmerült a kérdés: a szír rezsimtől szerezték azt vagy maguk állították elő? Mindkét lehetőség elgondolkodtató lehet, pláne ha hozzátesszük, hogy klórgázuk is lehet sok szakértő szerint. Egyedül ezek célba juttatása lehet nehézkes a rakéták hiánya miatt.

Mustárgáztól sérült katona. Fotó: wikipédia
Mustárgáztól sérült katona az első világháborúból. Fotó: Wikipedia

Európába is juthat vegyi fegyver?

A fő kérdés a párizsi terrortámadások után persze az, hogy Vallsnak igaza lehet-e, bevethet-e az Iszlám Állam vegyi vagy biológiai fegyvert Európában? A kérdésben Olivier Lepick szakértő mondott pár érdekességet. A legfontosabb, hogy Párizs fel van készülve ilyen támadásokra, van terv ilyenek elhárítására. A másik, hogy Valls valószínűleg politikai okokból mondhatta, amit mondott:

Amit én tudok a titkosszolgálati forrásaimtól, hogy nincs valós, vonatkozó vagy egyeztetett információ, ami alapján valaki arra gondolhat, hogy egy ilyen típusá támadás készülne.

Lepick is elismerte, hogy az IÁ szerzett mustárgázt, de ahhoz, hogy ezt Európában kamatoztassa, nincs esélye, ezt “nagyon bonyolult logisztikai és technikai korlátok” akadályozzák meg. Például nem tudják ezeket az anyagokat célba juttatni és szétszórni annyira, hogy sérüléseket okozzon. Lepick érve egyszerű, mint a kő: ha ezeket olyan egyszerű lenne használni, mint egy Kalasnyikovot, már húsz éve bevetették volna. Mindenesetre a franciák az 1995-as tokiói szaringázas támadás óta készülnek az ilyen eshetőségekre (ld. keretes írásunkat).

Forrás: tumblr
A tokiói támadás. Forrás: tumblr

Vegyi és biotámadások

Vegyi támadásra egy város ellen a mai napig Tokió a legnagyobb példa. 1995. március 20-án a tokiói metróban az Aum Sinrikió öt vonaton is elkezdett légnek ereszteni szaringázt. Mivel nem robbantottak emellett, a város megúszta 12 halottal és 1050 sérülttel, de sokkal súlyosabb is lehetett volna a történet. A végrehajtó szervezet egyébként egy elborult szekta volt, aminek vezetője Krisztusnak hitte magát és a világvégéről papolt (kicsit hasonlít ebben az Iszlám Állam).

A Hamász 2001-ben próbálkozott azzal, hogy olyan bombákat robbantott, amiből szögek röpültek szanaszét, de ezeket a szögeket előtte patkányméregbe áztatták. A mostani késeléseknél is arra bíztatták a palesztinokat, hogy a pengét mártsák valamilyen méregbe szurkálás előtt.

Emlékezetes, bár nem vegyi, hanem biológiai támadássorozat volt a 2001-es antraxos borítékoké. Közvetlenül a szeptember 11-i merényletek utáni héten kezdtek el ismeretlenek lépfenével szennyezett borítékokat küldözgetni az Egyesült Államokban, amibe öten belehaltak, 17-en kezelésre szorultak. Végül, a halála után az amerikai kormánynak dolgozó, biológiai fegyverekkel is foglalkozó szakértőt vádoltak meg az elkövetéssel.

Tervek már voltak persze bőven több támadásra is. Oszama bin Laden al-Kaida vezér hitbéli kötelességnek nevezte a vegyi fegyverek felhalmozását, 2003-ban kiderült, hogy szélsőségesek ciángázt akartak kiengedni a New York-i metróban, 2004-ben pedig a hírhedt Abu Muszab al-Zarkavi bandája akart a jordán fővárosban hasonló attakot végrehajtani.

 

Forrás: tumblr
A tokiói szarintámadás. Forrás: tumblr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik