Nagyvilág

Nem lehet megakadályozni a jövőbeni merényleteket

Erre a következtetésre pedig nem más, mint Ed Turzanski, a Foreign Policy elemzője jutott. A Foreign Policy az egyik legbefolyásosabb amerikai külpolitikai szaklap a világon.

Turzanski, a John Templeton Alapítvány munkatársa és a Foreign Policy Kutatóintézetének a tagja, Chris Stigallnak nyilatkozott a Radio 1210 WPHT-n és azt állította, hogy annak ellenére, hogy a franciák eltökéltek és mindent megtesznek a támadások megelőzéséért, túl sok ISIS-szimpatizáns él Észak-Amerikában és Európában, hogy ki lehessen védeni a további merényleteket.

Franciaországnak van a legkidolgozottabb terroristaellenes programja egész Európában, ezért volt, hogy szeptember 11-e után – annak ellenére, hogy az amerikai és a francia kormány nem igazán voltak jó viszonyban egymással – a terrorizmus elleni fellépés miatt megerősítettük a kapcsolatunkat a franciákkal, mivel ők igazán jók ebben. De tudod mit, nem jöttek rá mi történik a  hétvégén, a fővárosukban zajló összetett, egyidejűleg zajló támadások ellenére. A kérdés az, hogy miért? Itt van rá a válasz: túl sok dzsihádista van, akit szemmel kellene tartani.

Ennek az oka Turzanski szerint az, hogy nem lehet kellőképpen korlátozni az Európán belüli mozgást.

Itt jön a képbe a határvonalak problémája, a schengeni szerződés, mely lehetővé teszi a szabad mozgást az egész Európai Unióban. Az ISIS, és az iszlamisták általában tudják, mikor léphetnek be egy EU-s tagországba, és szabadon mozoghatnak az összes többiben. Ezután találnak egy nagyon befogadó országot, Belgiumot vagy Franciaországot, ahol letelepedhetnek, nagylelkű állami támogatásokhoz juthatnak és szegregálják a közösségüket mindenki mástól.

Turzanski arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, mint Franciaországban.

Zavarba ejtően sok szomáliai nyert menekültstátuszt, akiket Minnesotában telepítettek le, de ahelyett, hogy ottmaradtak volna, és új életet kezdtek volna, úgy döntöttek, visszamennek, és az ISIS oldalán harcolnak. Tudunk erről. Az FBI igazgatója azt mondta, több mint 900 potenciálisan alvó sejtje van az ISIS szimpatizánsoknak az Egyesült Államokban. Milyen sok ráfordítást igényel, hogy megfigyeljenek több mint 900, az ISIS-t támogató embert?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik