Nagyvilág

Erőt demonstráltak az oroszok Szíriában

Amerikai szakértők szerint a modernkori történelem egyik legnagyobb támadását hajtották végre.

A modernkori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját. A Daily Beast arról ír, hogy 25 Tu-22-es, Tu-95-ös és Tu-160-as hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban.

Az egykor atomfegyverek szállítására kifejlesztett gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel. Az akció egyrészt az orosz légicsapások fokozódását jelezte, másrészt azt, hogy az orosz hadászati légierő „magához tért”, már nem küzd finanszírozási nehézségekkel.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök közölte: 34 robotrepülőgéppel megsemmisítették az Iszlám Állam tizennégy fontos célpontját, parancsnoki központokat számoltak fel Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyag-raktárakat Szíria északnyugati részén. A hadászati bombázókat Szu-27-es vadászgépek kísérték.

A bevetett bombázók mindegyike több ezer kilométert tud repülni húsztonnányi fegyverzettel a fedélzetén. Ehhez hasonló gépei csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak, az, hogy egyszerre ennyit vetettek be belőlük, komoly erődemonstrációnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik