Nagyvilág

Kegyelmet adott a lengyel elnök a közügyektől eltiltott új miniszternek

Kaminski a titkosszolgálatokat felügyelő tárcát fogja vezetni.

Kegyelemben részesítette a lengyel államfő az új kormány titkosszolgálatokat felügyelő miniszterét, akit korábban három év börtönre ítéltek és tíz évre eltiltottak a közügyektől – tudósít az MTI.

Mariusz Kaminski az októberi választásokon győztes Jog és Igazságosság Párt jelenlegi elnökhelyettese, korábban a lengyel korrupcióellenes hivatal vezetője volt. Hétfőn hivatali esküt is tett a kormányban, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lett.

Idén márciusban egy varsói bíróság úgy találta, hogy Kaminski 2007-ben színlelt vesztegetéssel provokációt szervezett, melynek eredményeként korrupcióval vádolták meg a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát. Az akciót a bíróság jogellenesnek találta, ugyanakkor az ügyben hozott ítélete nem jogerős.

Kaminski a vádakat politikai jellegűnek minősítette, azt monta: a per bosszú azért, hogy olyan ügyekben is nyomozott, melyekben a most ellenzékbe került Polgári Platform köreihez tartozó személyek is érintettek voltak.

Andrzej Dera, a lengyel elnöki hivatal államtitkára is azt mondta: a pernek nyilvánvaló politikai jellege volt, amit az elnök kegyelmi döntése egyszer s mindenkorra lezárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik