Nagyvilág

Börtönre ítéltek egy 87 éves neonáci nőt Németországban

Tíz hónap börtönre ítélt egy hamburgi bíróság a holokauszt tagadásáért egy 87 éves, ismert neonáci nőt Németországban.

Ursula Haverbeck ellen néhány hónapja emeltek vádat, amikor egy volt SS-tiszt, Oskar Gröning elleni per idején adott interjúban azt állította, hogy a náci rémuralom jelképének tartott auschwitzi láger nem volt haláltábor. A Gröning-perben tanúskodva Haverbeck a világtörténelem legnagyobb és legtartósabb hazugságának nevezte a holokausztot.

Haverbeck saját perében is fenntartotta állításait, és felszólította az elnöklő bírót, hogy bizonyítsa be az ellenkezőjét. A Bild című napilap szerint az idős asszony azt találta mondani, hogy nem hajlandó vitatkozni olyanokkal, akik “tagadnak minden tényt”.

“Nem kell bebizonyítanom azt sem, hogy kerek a föld” – hangoztatta Haverbeck, a hét évvel ezelőtt betiltott Collegium Humanum antiszemita egyesület egykori elnöke.

A Bild úgy tudja, hogy Ursula Haverbeck a jövő csütörtökön fellebbezni fog az ítélet ellen. A német sajtó által a “nácik nagyasszonyának” nevezett Haverbecket már többször bíróság elé állítottak antiszemita nyilatkozatai miatt, többször ítélték pénzbüntetésre, de most első ízben kapott börtönbüntetést.

Oskar Gröninget, az auschwitzi koncentrációs tábor egykori őrét az idén júliusban ítélték nem jogerősen négy év börtönre magyar zsidók százezreinek meggyilkolása miatt. A per során Gröning hosszas leírást adott a haláltábor működéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik