Nagyvilág

A harmadik miniszterelnöknő alakíthat kormányt Lengyelországban

Beata Szydlo Orbán Viktorral is beszélt a ceremónia előtt.

Andrzej Duda lengyel elnök megbízta a kormányalakítással Beata Szydlót, az október 25-i választáson győztes Jog és Igazságosság párt kormányfőjelöltjét – tudósít az MTI. Ezt megelőzően Szydlo telefonon beszélt Orbán Viktorral és David Cameron brit miniszterelnökkel, de erről egyelőre nem árultak el részleteket.

Szydlo már hétfőn ismertette leendő kabinetjének összetételét, megbízatása nem volt kétséges, mivel pártja abszolút parlamenti többséggel rendelkezik.

Beata Szydlo 1963-ban született, bányászcsaládból származik. Néprajzból, kultúra-menedzsmentből, önkormányzati igazgatásból szerzett diplomát. 2004-ben az Egyesült Államokban képezte tovább magát, az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként.

1997-1998 között kultúrház-igazgató volt szülővárosában, a 11 ezer lakosú Brzeszcében, majd ugyanott polgármesterré választották és járási képviselő lett. 2002-ben a vajdaság közgyűlésébe is bekerült. A Jog és Igazságosság pártba 2005-ben lépett be, abban az évben választották parlamenti képviselővé. 2010-ben a párt elnökhelyettese és gazdasági szakértője lett. Idén januárban pártjának államfőjelöltje, Andrzej Duda választási stábjának vezetője lett, Duda májusi győzelme után pedig úgy döntött a Jog és Igazságosság elnöksége, hogy ő lesz a kormányfőjelölt.

Hanna Suchocka és Ewa Kopacz után Beata Szydlo a harmadik nő, aki Lengyelországban miniszterelnöki tisztséget tölt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik