Nagyvilág

Svédország bevezeti a határellenőrzést

Zavargások Svédországban (svédország, zavargások, )
Zavargások Svédországban (svédország, zavargások, )
Ömlenek be a menekültek Svédország ajtajain-ablakain, ezért a közrend fenntartása érdekében tíz napra bevezetik a határellenőrzést. Közben Máltán az EU-vezetők századszor is megoldást próbálnak találni a menekültválságra.

Annyira kezelhetetlenné vált Svédországban a migrációs hullám, hogy a kormány úgy döntött, átmeneti határellenőrzést vezet be – írja a BBC. Anders Ygeman belügyminiszter szerint azért volt szükség minderre, mert már a közrendet fenyegeti a bevándorlók hulláma. Az ellenőrzést csütörtökön vezetik be, tíz napig fog tartani.

Svédországba a becslések szerint idén 200 ezer migráns érkezhet, ez magasabb egy főre jutó arány, mint bármelyik másik uniós tagországban (egy közel tízmilliós államról beszélünk). Ygeman elmondta, eddig Svédország vállalta a legnagyobb részt a krízis megoldásából, és a jövőben is így kíván tenni. A fő gond, hogy sokan nem regisztrálnak, hanem érkezésük után egyszerűen felszívódnak.

Az ENSZ szerint 800 ezer migráns érkezett eddig a tengeren Európába idén, 3440 pedig meghalt az út során. Egyes afrikai országokból eddig összesen 150 ezren keltek át a Földközi-tengeren Máltára vagy Olaszországba. De a főként szír menedékkérők száma sokkal magasabb, 650 ezren érkeztek eddig Törökországon keresztül.

Máltai csúcs

Eközben az EU vezetői Máltán gyűltek össze, hogy megvitassák sokadszorra is a teendőket, hogy legalább tompítani lehessen a menekültválságot. A brit lap azt írja, mialatt a vezetők épp erről tanácskoztak, az Égei-tengeren ismét vízbe fulladt 14 menekült Leszbosz partjainál, közülük heten gyerekek voltak. A parti őrség 27 túlélőt szedett ki a tengerből.

A máltai csúcson amúgy az EU vezetői óriási összegeket ajánlottak fel a migráció afrikai kibocsátó államainak, hogy stabilizálják magukat és visszafogadják az EU-ból kitoloncolt polgáraikat. Az EU-n belül azonban számtalan ellentét lassítja a megoldást, a korábbi megegyezés, miszerint Olaszországból és Görögországból más országokba visznek pár ezer migránst, abszolút megbukott, eddig 130 embert helyezte át.

Eközben Magyarország után Szlovénia is kerítést épít a határán, Magyarország pedig Németországot kritizálta, hogy a dublini rendelet értelmében visszaküldene sok menekültet oda, ahol először az EU területére léptek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik