Nagyvilág

Félmilliárd embert önthet el a tenger

A Climate Central tanulmánya szerint, amennyiben a felmelegedés megáll két Celsius-foknál, akkor a globális tengerszint emelkedése „csak” 130 millió ember otthonára jelentene veszélyt. Az új elemzést a párizsi klímatanácskozást követően hozták nyilvánosságra, amelyen több mint 80 ország miniszterei vettek részt, hogy közös nevezőre jussanak a decemberi globális klímacsúcs előtt.

Az elemzés alapján Kína van a legnagyobb veszélyben, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. A károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkenésével is Kína nyerhetne a legtöbbet: a veszélyeztetett létszám 64 millióra csökkenne. Tizenkét további országban – köztük Indiában, Bangladesben, Vietnamban és Indonéziában – él több mint tízmillió ember, akiknek otthonát elöntené a víz.

Az érintett országokban a csökkentett karbonemisszióval bekövetkező 2 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés a legnagyobb kockázatnak kitett lakosságból tízmilliók otthonát menthetné meg. A rizikócsoport más országai, Japán, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Egyiptom és Brazília tengerparti városokban élő lakossága is nyerne a károsanyag-kibocsátás csökkentésével.

A jelentés hangsúlyozza: a tengerszint félmilliárd embert veszélybe sodró megemelkedése több száz évbe telhet, ugyanakkor a századunkban kibocsátott károsanyag-mennyiség későbbi megoldási lehetőségektől foszthatja meg a világot. A tíz legfenyegetettebb város közé tartozik Sanghaj, Hongkong, Kolkata, Mumbai, Dakka, Jakarta és Hanoi.

Egy térképen megfigyelhető, hogy milyen hatása lehet egy-egy tengerparti városra a különböző mértékű karbonemisszió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik