Nagyvilág

Durva férfiak és egy engedékeny nő ellen tüntettek

Madridban húszezren, Berlinben hatezren tüntettek. Az első demonstráció az erőszakoló férfiak ellen, a második a menekülteket beengedő Angela Merkel ellen zajlott.

Több mint 20 ezren vonultak utcára Madridban szombaton, hogy tiltakozzanak a nőkkel szembeni erőszak ellen, aminek idén már 84 halálos áldozata volt Spanyolországban.

“Élni akarunk, elég volt!”, “Ha egyet bántanak, mindannyiunkat bántják!”, “Nem akarunk még egy halálos áldozatot!”, “Ne legyen több gyilkosság!” – csak néhány mondat azok közül, amik a transzparenseken és a magasba tartott táblákon szerepeltek, és amiket a tömeg a megtett több kilométeres útján skandált.

A demonstráció a spanyol egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium épületénél kezdődött, ahol a szervezők felolvasták kiáltványukat, amiben követelik a nemi erőszakról szóló 2004-es törvény módosítását, hogy legyen büntetendő a szexuális agresszió, a munkahelyi zaklatás és a családon belüli erőszak is.

Fekete nők, fehér kréta

A tüntetés egyik figyelemfelkeltő elemeként feketébe öltözött nőket rajzoltak körbe fehér krétával, ahogy a gyilkossági helyszíneken szokták az áldozatokat. Így emlékeztek arra az 1378 nőre, akik az erőszak halálos áldozatai voltak 1995 óta. A felvonulást mintegy 450 civil szervezet közösen hívta életre, de képviseltették magukat a szakszervezetek és a pártok többsége is.

Ezen a napon nemcsak Madridban, hanem más városokban is voltak kisebb megmozdulások az erőszak ellen. A múlt héten Madrid emblematikus főterén, a Puerta del Solon éhségsztrájkolt kilenc nő, akik nemi erőszak, és családon belüli erőszak elszenvedői voltak. Pirosra festett cipőkből egy hatalmas keresztet raktak ki, ami az áldozatokat szimbolizálja. A december 20-i parlamenti választáson induló pártoktól követelték, hogy valódi megoldásokat kínáljanak a kérdésre választási programjaikban.

A németek másért tüntettek

Ötezren tüntettek szombaton Berlinben az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali populista párt felhívására Angela Merkel kancellár menekültpolitikája ellen. Azt skandálták, hogy Merkelnek mennie kell, transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy “Mentsük meg Németországot, állítsuk meg Merkelt” és “Nekem (Németország) már épp elég sokszínű”.

Az AfD szombatra országszerte “A menekültjog határokat kíván – piros lapot Merkelnek” mottóval hívta tüntetni híveit. A fővárosban a rendőrség szerint mintegy 5000 tüntető és 800 ellentüntető jelent meg, a helyszínt 1100 rendőr biztosította.

#monnyonle

A berlini városházánál Beatrix von Storch EP-képviselő és Alexander Gauland, a párt egyik alelnöke Merkel leváltására szólítottak fel. Azt mondták, hogy nem a menekültek, hanem a kormány ellen tüntetnek. Gauland szerint a helyzet a nagy népvándorlás korára emlékeztet, “amikor a Nyugat-római Birodalmat lerohanták a barbárok”. Hozzátette, az AfD egy polgári párt.

A hatóság baloldali ellentüntetők egy csoportjával szemben gumibotot és könnygázt vetett be, miután azok megpróbálták feltartóztatni a demonstrálókat. Az incidensben egy rendőr könnyebben megsérült. Ettől függetlenül a rendőrség arról számolt be, hogy nem történt számottevő rendbontás. Az ellentüntetők azt kiabálták az AfD híveinek, hogy “Nácik haza!” és “Rasszista banda!” A Dpa német hírügynökség szerint a tüntetők közül nagyjából húszról egyértelműen felismerhető volt, hogy neonácik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik