Nagyvilág

Az amerikai hírszerzés szerint is bomba lehetett a lezuhant orosz gépen

Azt sem zárják ki, hogy a repülőtéren beépített embere volt az Iszlám Államnak, aki segített elhelyezni a robbanószerkezetet.

Bár a szombaton lezuhant orosz utasszállító katasztrófájának körülményeit vizsgáló hatóságok kizárták, hogy az Iszlám Állam lőtte volna le a gépet, az amerikai hírszerzés úgy véli: a terrorszervezet, vagy valamely társszervezete bombát helyezhetett el a repülőn – írja a CNN.

Szerdán a brit külügyminiszter, Philip Hammond is úgy nyilatkozott, hogy vannak arra utaló jelek, hogy robbanószerkezet okozta a 224 ember halálával járó tragédiát. Amit biztosan lehet tudni, hogy az egyiptomi Sharm el-Sheikhből az oroszországi Szentpétervárra tartó Airbus A320 a levegőben szétszakadt.

Beépített emberüket védhetik

A CNN-nek nyilatkozó tisztségviselők mindegyike aláhúzta: a vizsgálatok során még nem született az álláspontjukat alátámasztó bizonyíték, így következtetésük nem hivatalos. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Sharm-el-Sheikh repülőterén komoly biztonsági hiányosságok vannak és valószínűsítik, hogy a légikikötő személyzetének valamely tagja is közreműködhetett a vélt robbanószerkezet elhelyezésében.

Az Iszlám Állam egy, a nyilvánosságnak szánt hangüzenetben magára vállalta, hogy ők okozták a katasztrófát. Az amerikai hírszerzés ettől függetlenül, a terrorszervezet belső kommunikációja alapján talált arra utaló nyomokat, hogy a dzsihádistáknak közük lehetett a repülőgép megsemmisítéséhez.

A terrorszervezet egyébként általában gyorsan szétkürtöli, ha sikeres terrorcselekményt hajt végre, már csak propagandacélból is, ezért sokan furcsállják, hogy nem osztanak meg bővebb információkat, amivel csak növelik a kétséget, hogy valóban ők állnak a katasztrófa mögött. A CNN elemzője viszont elképzelhetőnek tartja, hogy jó oka van az Iszlám Államnak az óvatosságra, például az, hogy védeni akarják a repülőtéren dolgozó beépített emberüket.

Az egyiptomi külügyminiszter meglepődött

A Sharm-el-Sheikhből az Egyesült Királyságba tartó légijáratok felszállását elhalasztották – jelentette be pénteken a brit miniszterelnöki hivatal. Ez egy elővigyázatossági lépés, amellyel egyidőben brit szakértők érkeztek az egyiptomi üdülőváros repterére, hogy megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket. Az egyiptomi külügyminiszter közölte: „némiképp meglepődött” a britek döntésén. Szerinte korai kijelentéseket tenni arról, hogy mi okozta a légi katasztrófát, amíg nem zárult le a vizsgálat és nem találták meg a nyilvánvaló okot.

Mindenesetre a repülőtéren várakozók egyre feszültebbek. Egy brit turista a CNN-nek azt mondta: az emberek már ordibálnak a személyzettel. A brit nagykövetség buszokat küldött az utasokért – mondta Sarah Cotterill, hozzátéve, hogy úgy tudja, visszaviszik őket Sharm-el-Sheikhbe, ahol elszállásolják őket, de nem tudnak semmi bővebbet, hogy hol és meddig.

Az üdülőváros a Sinai-félsziget déli részén, a tengerparton található, innen nagyjából 300 kilométerre zuhant le az orosz utasszállító. A Sinai-félszigeten az elmúlt években százak haltak meg az Iszlám Államhoz hű terrorszervezetek és az egyiptomi biztonsági erők összecsapásaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik