Nagyvilág

A védelmi minisztert tenné meg utódának Ponta

Az eddigi miniszter Mircea Dusa lehet a kormányfő, de ennek nem erős az esélye, mivel a koalíciós partnerek között nagy a széthúzás. Előrehozott választások lehetnek.

Mircea Dușă védelmi minisztert javasolja átmeneti kormányfőnek a szerdán a bukaresti tűz és a tömegtüntetés hatására lemondott Victor Ponta miniszterelnök – írja a Transindex. Szerinte nem lehet a levegőben hagyni a kormány munkáját és megvárni, amíg a politikai válság rendeződik.

Korrupciós ügyei miatt Ponta már nem a Szociáldemokrata Párt elnöke, ezért Liviu Dragnea mostani pártvezér vezeti a tárgyalásokat a koalíciós partner PNL-lel, a Nemzeti Liberális Párttal. A PNL előrehozott választásokat akar, amit viszont a szocdemek elutasítanak, így akár koalíciós szakadás is történhet.

Eleve helyi idő szerint 1 órára ígérték meg a bejelentést Ponta átmeneti utódjáról, ezzel is egy órát késtek, annyira elhúzódtak a koalíciós felek tárgyalásai Bukarestben.

Közben kiderült, Ponta és környezete kedd este 23 órakor, a tüntetések csúcspontján döntöttek a lemondásról. A PNL társalenöke, Alina Gorghiu pedig elnézést kért, mert azt mondta a tévében korábban, hogy “ha mi sem kellünk az utcának, akkor menjenek, szavazzanak a bolgárokra”.

Iohannis: emberek halála kellett a kormány lemondásához

Klaus Iohannis román államfő szerda este, a bukaresti regionális NATO-csúcs megbeszélései után tett nyilatkozatában azt mondta: Victor Ponta vezette kormány megkésve, csak azután szánta rá magát a lemondásra, hogy emberek haltak meg. Emlékeztetett arra, hogy a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes autóját felvezető motoros rendőr halála, és a bukaresti Colectiv klubban kiütött tűzvész váltotta ki a kedd esti tömegdemonstrációt, mely a kormány lemondásához vezetett.

Halottakra volt szükség, hogy ez a lemondás megtörténjen. Ha a törvényeket tiszteletben tartották volna, senkinek sem kellett volna meghalni

– állapította meg Iohannis, aki várja, hogy írásban megkapja a miniszterelnök bejelentett lemondását, és már csütörtökön szeretné elkezdeni a konzultációkat a parlamenti pártokkal a további lépésekről.

„Huszonhat éve felváltva loptok”

Szerda este ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban. A demonstrálók a parlament feloszlatását, a korrupt döntéshozók megbüntetését, a “kompromittálódott politikustársadalom” távozását követelték, világossá téve, nem azért mondatták le a szociáldemokrata Pontát, hogy a jobbközép ellenzéket segítsék hatalomra.

A tömeg “Huszonhat éve felváltva loptok”, “Románia sírásói”, “Takarodjatok mindnyájan” feliratokat emeltek a magasba. A spontán demonstrációnak nincsenek vezetői, szónokai vagy megfogalmazott politikai programja. A román média becslése szerint Bukarestben mintegy 30 ezren, a többi nagyvárosban együttvéve körülbelül ugyanennyien vonultak utcára változást követelve.

Bővebben a háttérről korábbi cikkünkben olvashat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik