Nagyvilág

Porosenkónak foglalkoznia kell Ukrajna NATO-csatlakozásával

Összegyűltek a támogató aláírások ahhoz, hogy az államfő napirendre vegye a kérdést, de valószínűleg még évekig nem lesz semmi belőle.

Összegyűlt a 25 ezer támogató aláírás ahhoz a petícióhoz, mely arra vonatkozik, hogy Petro Porosenko ukrán elnök írjon ki népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról.

A petíciót elektronikus úton nyújtották be, miután Porosenko lehetővé tette, hogy az állampolgárok ügyeket terjesszenek elé hivatalos honlapján. Ha egy kérdéshez három hónapon belül legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik, azzal az elnöknek kötelezően foglalkoznia kell.

A NATO-csatlakozási referendumot kezdeményező állampolgár, Szerhij Baturin közölte: ő maga is, „mint több millió ukrán” támogatja országa belépését az észak-atlanti szövetségbe, mert ez egyértelmű jelzés lenne Ukrajna szövetségeseinek és ellenségeinek egyaránt.

Ugyanakkor szeptember elején Porosenko egy interjúban arról beszélt, hogy a NATO még nem áll készen Ukrajna felvételére, és ez a kérés a jelenlegi helyzetben provokatív is lenne részükről. Azt viszont ő maga is hangoztatta, hogy az ukrán társadalomban most példátlanul magas a NATO-csatlakozás támogatottsága és ígéretet tett arra, hogy mindenképpen népszavazást tartanak a csatlakozási szándékról, amit egyébként is minden tagjelöltnek kötelező megtenni. Az államfő szerint viszont akkor lenne értelme kiírni a referendumot, ha már teljesítették a csatlakozási kritériumokat és meghívást kapnak a szervezetbe – erre nagyjából hét év múlva kerülhet sor.

2010-ben Viktor Janukovics, a tavaly elűzött ukrán államfő állította le a NATO-csatlakozási előkészületeket. Tavaly decemberben fogadtak el törvénymódosítást, melynek keretében felújították az atlanti szövetséghez való közeledést. Ugyanakkor egyebek mellett a csatlakozás feltétele, hogy Ukrajnának rendezett viszonyban kell lennie szomszédaival, ennek most nem felel meg az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik