Nagyvilág

Magyar túlélő beszélt a gyilkos bukaresti tűzvészről

Egy székelyföldi lány, a szülei tudta nélkül, vett részt a tragikus bukaresti koncerten.

A névtelenséget kérő lány három barátjával ment a szórakozóhelyre, ahol csaknem egyórás késéssel kezdődött meg a Goodbye to Gravity nevű román zenekar koncertje. A Magyar Nemzetnek azt mondta, csupán perceken múlt az ő élete is. Rosszul lett, ezért ment ki a helyiségből, majd egy percen belül arra lett figyelmes, hogy kifelé rohannak az emberek, mögöttük pedig lángok csaptak fel.

Leégett ruhájú emberek jöttek, óriási hangzavarral. Volt olyan, aki tőlünk kérdezte meg, mennyire égett meg az arca. Óriási volt a káosz, pár másodperc alatt a klub előtti tér is megtelt tömény, fekete füsttel.

Vártak a barátaikra, de azok nem jöttek. A  lány szerint az egyikük biztosan meghalt, a másik testének pedig hetven százaléka megégett és a tüdeje is megsérült; életveszélyes az állapota. A túlélő felidézte, hogy a klub előtt súlyosan megégett emberek könyörögtek, hogy vigyék őket kórházba, ekkor jött meg az első mentő is.

A péntek esti tűzvésznek eddig 30 halálos áldozata és 90 kritikus állapotban lévő sérültje van. A tűzben és a pánik miatt kialakuló tumultusban legalább 180-an sérültek meg. Szemtanúk szerint a balesetet egy elhibázott pirotechnikai mutatvány okozta a belvárosi pincehelyiségben – egy szikra lángra lobbantotta a dekorációt.

A bukaresti tűzvész után az államfő felszólította a román polgárokat, hogy kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

Nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl.

Klaus Iohannis román államfő a péntek esti bukaresti tűzvész tanulságát levonva arról beszélt, hogy a média tényként kezeli, hogy a tűzvédelmi szabályok kijátszása, valamint a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a tragédiához.

Bukarestben vasárnap több mint tízezer ember vett részt azon a felvonuláson, amelyet a balesetben meghaltak emlékére szervezett egy Facebook-csoport. Az Egyetem-téren összegyűlt emberek virágokkal és gyertyákkal vonultak a tűzvész helyszínére, hogy kifejezzék együttérzésüket a sebesültekkel és az áldozatok hozzátartozóival.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik