Nagyvilág

Mostanáig büntetlenül lehetett megerőszakolni férfiakat Kínában

Mostantól bűncselekménynek számít a férfiak ellen elkövetett nemi erőszak Kínában, miután vasárnap hatályba lépett a kínai büntetőtörvénykönyv módosítása – jelentette a hivatalos kínai állami hírügynökség. A módosításra azért volt szükség, mert egészen mostanáig a jogszabály szövege szerint csak nők ellen lehetett nemi erőszakot elkövetni.

Ahogy arról már egy éve írtunk, a jogszabály korábbi meghatározása szerint nemi erőszaknak az számít, amikor „erőszak, kényszer vagy bármely más módszer alkalmazásával közösülésre kényszerítenek egy nőt, vagy 14 évnél fiatalabb lányt”.  A törvény szövege miatt többször is előfordult, hogy nem tudtak eljárást indítani megerőszakolt férfiak támadói ellen, de az esetek számáról nincsenek pontos statisztikák.

A kínai sajtó megemlítette egy 42 éves pekingi biztonsági őr esetét, aki egy 18 éves kollégáját erőszakolta meg 2010-ben, és végül csak szándékos testi sértés vádjával tudták elítélni, nem pedig az elkövetett nemi erőszak miatt. Az őr egy évig tartó börtönbüntetést kapott. Egy éve a csungkingi rendőrség kénytelen volt szabadon engedni egy férfin nemi erőszakot elkövető férfit, mert amit elkövetett, akkor még nem számított bűncselekménynek.

E változtatások mellett a kínai jogalkotók eltörölték a 14 évnél fiatalabb prostituálttal történő közösülés esetét, amit nemi erőszakká változtattak. Az eddigi jogszabályok szerint maximun 15 évig terjedő börtönbüntetéssel lehetett sújtani azokat, akik 14 évesnél fiatalabb prostituáltakkal szexeltek, míg a gyerekek ellen elkövetett nemi erőszakért elítélt emberek halálbüntetést is kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik