Közélet

Büntetlenül lehet férfiakat erőszakolni Kínában

A kínai jogszabályok szerint ugyanis nemi erőszakot csak nőkön lehet elkövetni, így a férfiakat erőszakoló emberek ellen nem lehet eljárást indítani.

A kínai büntető törvénykönyv eme hiányosságával azután kezdett el foglalkozni a kínai sajtó, hogy a csungkingi rendőrség a héten kénytelen volt szabadon engedni egy férfin nemi erőszakot elkövető férfit, mert amit elkövetett, nem számít bűncselekménynek Kínában – írta a South China Morning Post.

Az áldozatot két hete kapta el támadója és egy elhagyatott házban követett el rajta nemi erőszakot, majd szabadon engedte. Az áldozat azonnal jelentette az esetet a rendőrségen, és az erőszakolót őrizetbe is vették. Azonban a rendőrségen kénytelen voltak elfogadni, hogy nem tudnak ellene vádat emelni, ezért egy „hivatalos ejnye-bejnyével” szabadon engedték.

Kínai jogi szakértők az esettel kapcsolatban a helyi sajtónak elmondták: a kínai büntető törvénykönyv szövege szerint nemi erőszakot csak nőkön lehet elkövetni. A jogszabály meghatározása szerint nemi erőszaknak az számít, amikor „erőszak, kényszer vagy bármely más módszer alkalmazásával közösülésre kényszerítenek egy nőt, vagy 14 évnél fiatalabb lányt”. A büntetés három évtől tíz évig tartó börtön.

Szakértők elmondása szerint ez a szöveg a büntető törvénykönyv 1997-es reformja alatt született, és az előző, 1979-es szöveg még tartalmazta a férfiak ellen elkövetett nemi erőszakról szóló részt.

A Post cikke szerint több olyan eset is történt az elmúlt években, amikor férfiakat erőszakoltak meg, de az esetek számáról nincsenek pontos statisztikák. A hongkongi lap megemlítette egy 42 éves pekingi biztonsági őr esetét, aki egy 18 éves kollégáját erőszakolta meg 2010-ben, és végül csak szándékos testi sértés vádjával tudták elítélni, nem pedig az elkövetett nemi erőszak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik