Belföld

Hazaárulásért bíróság elé állítják a cseh elnököt

Vaclav-Klaus-(960x640)(2).jpg (Vaclav Klaus )
Vaclav-Klaus-(960x640)(2).jpg (Vaclav Klaus )

Az ellentmondásos újévi amnesztiák ügyében tettek vádemelési javaslatot a szenátorok Vaclav Klaus ellen.

A szenátus alkotmányos kötelezettségét teljesítette a javaslat megtételével – közölte a javaslat kidolgozója.

Az alkotmánybíróság számára prioritás az elnök elleni vádemeléssel való foglalkozás, ennek ellenére hetekig tarthat, míg megszületik a döntés.

A március elején leköszönő Vaclav Klaus azt mondta: politikai játszmáról van szó, amelyre egyelőre nem kíván reagálni.

Az államfő az utóbbi hetekben többször megismételte, hogy szerinte a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett amnesztiája törvényes volt, nem sértett alkotmányt, most is hasonló formában hirdetné meg.

A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy a köztársasági elnök olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Milos Zeman megválasztott cseh államfő, aki több ízben is nyíltan bírálta az amnesztiát, szerdán azt mondta, hogy szerinte ez az nem volt hazaárulás.

Az államfőt bíráló szenátorok képviselői a nap folyamán egy 73 ezer ember által aláírt petíciót is átadtak a szenátusi elnöknek, kérve, hogy a szenátus az amnesztia ügyében forduljon az alkotmánybírósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik