Nagyvilág

A világ egyik legfontosabb szorosát foglalták vissza

Tudja, hol van a Báb-el-Mandeb? Nem? Az amerikaiak sem, pedig az olajuk jelentős része itt halad át. A jemeni kormányerők most visszafoglalták a síita lázadóktól.

A kormánypárti jemeni erők és a Szaúd-Arábia vezette szövetségesek visszafoglalták a húszi lázadóktól a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Báb-el-Mandeb-szorost – közölte csütörtökön egy jemeni kormányszóvivő.

“A csütörtökön indított nagyszabású hadművelet során a jemeni kormány, az ellenállás és a szövetséges erők felszabadították a Báb-el-Mandeb-szorost és Majún szigetét, hogy biztonságossá tegyék ezt a fontos tengeri utat” – közölte Rádzseh Bádi kormányszóvivő a dél-jemeni Ádenből.

A Reutersnek nyilatkozó helyiek azt mondták, hogy a légierő csapásainak és hadihajók rakétatámadásainak támogatásával a kormányerők jelentős előrenyomulást hajtottak végre a szárazföldön, a tengerszoros elestét azonban egyelőre nem tudták megerősíteni.

A hat hónapja tartó jemeni háború miatt megfigyelők aggódtak a Báb-el-Mandeben áthaladó, az Egyesült Államokba és Európába tartó olajszállítmányok miatt. Naponta több mint 3,4 millió hordónyi olaj haladt át 2013-ban a szoroson az amerikai energiaügyi hivatal szerint.

Az Arab-öböl menti országok Szaúd-Arábia vezette szövetsége márciusban avatkozott be a háborúba, hogy visszahelyezzék hivatalába az Irán támogatta síita húszik által megbuktatott kormányt, és visszaszorítsák Teherán növekvő befolyását. A húszi mozgalom tagadja, hogy támogatást kapna Irántól, és a főváros, Szánaa, valamint a Báb-el-Mandeb és más országrészek elfoglalását a Nyugat zsoldjában álló korrupt hivatalnokok elleni nemzeti forradalomként tüntették fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik