Külföld
cameron(430x286)(2).jpg (Array)

Lordok, bárók és grófok csaptak oda a brit kormánynak

24.hu
24.hu

2015. 10. 27. 08:01

Egy pár milliárd font sorsát érintő törvényecskét akart átnyomni a parlamenten a konzervatív brit kormány. Azonban az íratlan szabályokat felrúgva a Lordok Háza bemutatott, és visszadobta a javaslatot. Hatalmas a botrány.
Korábban a témában:

Vereséget szenvedett a brit kormány a parlament nem választott felső kamarájában, a Lordok Házában. Ugyanis többségi szavazással arra kényszerítették a pénzügyminisztert, hogy halassza el a következő évre szóló egyik sarkalatos költségvetési elem bevezetését.

A rendkívüli feltűnést keltő ügyben máris kirobbant a vita a felsőház jogköreiről, és a Downing Street jelezte, hogy az íratlan brit alkotmány konvencióinak megsértéseként értékeli a döntését. A konkrét ügy alapja az a kormányzati tervezet, miszerint az áprilisban kezdődő pénzügyi évtől jelentősen lejjebb vinnék az adóvisszatérítésre jogosító alsó jövedelmi küszöböt. George Osborne pénzügyminiszter az intézkedéstől évi 4,4 milliárd font (csaknem 1900 milliárd forint) megtakarítást remél.

Bírált tervezet

A tervezetet még a kormányzó Konzervatív Párton belül is komoly bírálatok érték, ám a választott képviselőkből álló alsóház az indítványt már elfogadta. A Lordok Háza hosszú vita után, hétfő éjjel megszavazta azt a beterjesztést, ami előírja, hogy az adóvisszatérítés jövedelmi küszöbének csökkentését addig nem lehet törvénybe iktatni, amíg a társadalmi hatásokról független jelentés nem készül. A főrendi ház megszavazta azt is, hogy a szigorító intézkedés által érintetteket három éven át teljes jövedelempótló kompenzációban kell részesíteni a költségvetésből.

Osborne a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a Lordok Házának döntését figyelembe veszi, és még az idén módosításokat jelent be a szigorító tervezetre. A pénzügyminiszter szerint a felső kamara döntése alkotmányos kérdéseket vet fel, amikkel “foglalkozni kell”. Hétfő este a Downing Street szóvivője is közölte, hogy David Cameron miniszterelnök “eltökélt szándéka” a Lordok Házának döntéséből eredő alkotmányos probléma kezelése, mivel létezik egy konvenció, amit a felsőház most áthágott.

Az íratlan brit alkotmányosságra épülő konvenció az, hogy a felső kamara a költségvetést érintő törvényalkotási kérdésekben nem bírálja felül az alsóház által elfogadott jogszabályokat. A Downing Street hétfő esti bejelentése szerint Cameron kérte annak gyors felülvizsgálatát, hogy az eredeti konvenció miképp állítható helyre. A kormányfői hivatal ezt nem részletezte, de szakértők szerint az ügy akár oda is vezethet, hogy a kormány újból megpróbálkozik a brit parlamentáris rendszer már többször megkísérelt reformjával – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.