Nagyvilág

A tálibok miatt is nehéz a mentés Afganisztánban

Komoly földrengés csapott le az afgán-pakisztáni határrégióra, a 300-at is meghaladta az áldozatok száma. Egyre olajozottabban zajlik a mentés, de nehéz a terep, a hegyvidék megközelítése nem egyszerű.

Felgyorsultak a mentési munkálatok fél nappal azután, hogy pusztító, 7,5-es (Richter-skála) erejű földrengés rázta meg az indiai-pakisztáni-afganisztáni határvidéket. A BBC szerint már 311 halottról és 2000 sérültről szólnak a helyszíni beszámolók. A halottak között van 12 afgán kislány, akik a rengés utáni tülekedésben haltak meg, ahogy megpróbálták elhagyni az iskolát.

Még így is szerencsésnek mondható a régió, ha a rengés nem 2000 kilométer mélyen pattan ki, sokkal súlyosabb a pusztítás. A mentőcsapatok most az elszigetelt hegyvidéki közösségeket próbálják elérni, hogy kiderüljön, ott mekkora a rombolás, kell-e segítség. A térségben már kopogtat a tél, a hideg ellenére is sokan töltötték inkább a szabad ég alatt az éjszakát.

Mindig a tálibok

Abdullah Abdullah, Afganisztán kvázi-miniszterelnöke azt mondta, az utóbbi évtizedek legerősebb rengése volt ez az országban. A mentési munkálatokat nehezíti az északi Badahsán durva hegyvidéki terepe, és az egyes területeket ellenőrző tálib felkelők.

Az áldozatok zöme azonban pakisztáni, itt eddig 214 elhunytról tudnak. India, Irán, az amerikai haderő, sőt a szintén érintett Afganisztán is felajánlották segítségüket. A földmozgást utórengések is követhetik, amik a 4-es fokot is elérhetik. A mostani rengést az indiai és az afgán fővárosban is érezték, sőt még Tádzsikisztánban is megmozdultak a házak.

A régióban gyakoriak az erős rengések, mivel az indiai kőzetlemez évi 4-5 centis tempóval csúszik be az eurázsiai lemez alá. 2005-ben emiatt volt Kasmírban egy 7,6-os földrengés, amiben 75 ezren haltak meg, de az idei 9000 halottat követelő nepáli földmozgás is ennek számlájára írható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik