Külföld
Afghan men remove debris after a powerful earthquake hit Kabul on October 26, 2015. A powerful 7.5 magnitude earthquake killed at least 74 people as it rocked parts of south Asia, including 12 Afghan girls crushed in a stampede as they fled their collapsing school. Hundreds more were injured as as the quake shook a swathe of the subcontinent, sending thousands of frightened people rushing into the streets in Afghanistan, Pakistan and India. AFP PHOTO / AREF KARIMI

Kétszáz fölé emelkedett az afgán központú földrengés halálos áldozatainak száma

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 26. 10:41

A 7,5-ös földmozgást Afganisztánban, Pakisztánban és Indiában is érezni lehetett, folyamatosan emelkedik a halálos áldozatok száma.

Pakistani relatives move a person injured in an earthquake at a hospital in Peshawar on October 26, 2015. At least 17 people including eight children were killed in Pakistan when a 7.5 magnitude quake struck in Afghanistan October 26, officials said. AFP PHOTO / A MAJEED
Egy pakisztáni kórházban Pesavárban (Europress)

A Richter-skálán mért 7,5-ös erősségű remegés több mint két percig tartott, és Afganisztán, Pakisztán és India városaiban is megrázta a házakat – írja a BBC News. A helyi tudósítójuk szerint a pakisztáni Lahore városában megszakadtak a telefonvonalak, az indiai Újdelhiben pedig kiszaladtak az épületekből.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengés 215 halálos áldozatot követelt. Bár a rengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 152-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 63-an.Az áldozatok száma félő, hogy jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

Az Independent szerint Pakisztánban már 800 sebesültje van a földrengésnek. A kabuli tévé bemondója élő adásban élte át a földrengést:

Az északkeleti Talokánban pedig agyontapostak 12 iskolás lányt, miközben a pánik során a tömeg kimenekült a remegő épületből. 35-en ugyanitt megsérültek.

Pakisztán Afganisztánnal határos vidékén szintén legalább 28-an haltak meg: ezen belül Badzsaur körzetben nyolcan, köztük négy gyerek, Mingora városban szintén nyolcan, köztük szintén négy gyerek, egyéb helyen  pedig 11-en a törzsek uralta országrészben. Északnyugaton – Gilgit-Balisztánban és Kasmírban – meghalt további legalább húsz ember.

A The Guradian szerint Afganisztán fővárosában, Kabulban az irodákban dolgozó emberek, így például az ENSZ alkalmazottjai is kitódultak az utcákra.

Az AP szerint Kabulban 45 másodpercig tartott a rengés, és arról számoltak be, hogy a villamos vezetékek az afgán fővárosban elszakadtak, a házak falai megrepedtek, az autók arrébb gurultak. Tisztviselők szerint sok települést nem lehet telefonon elérni.

A térségben 2005-ben is volt már 7,6-os erősségű földrengés Kasmír Pakisztáni területén, amikor 75 ezer ember halt meg. Áprilisban pedig a 9000 halottja volt a nepáli katasztrófának.

Az indiai Noidában is az látható, ahogyan az utcán várják az emberek, hogy elmúljon a vészhelyzet:

Az első képek is felkerültek a Twitterre:

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután (közép-európai idő szerint délelőtt fél 11-kor) bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt, Afganisztánban. Az első jelentések szerint a rengés erőssége 7,7-es volt, de később 7,5-ösre minősítették.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a rengés 7,6-os erősségű volt. Az középpont pedig 196 kilométeres mélységben, Fejzábád várostól 82 kilométerre délkeletre, egy ritkán lakott vidéken található.

A földrengések erejének mérésére két módszer létezik. A magnitúdós, közismert nevén a Richter-skála, ami a geofizika eszközeivel a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg. Értelemszerűen ennek a skálának nincs végső értéke, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek.

A másik a rengés hatását adja meg egy 12 fokú skálán. Az 1-es erősség például még az emberek számára nem is érzékelhető, 5-ösnél megrepednek a házfalak és így tovább, míg a 12-es fokozat már a totális pusztulás. Ez a mérték nem egzakt, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.