Nagyvilág

A WHO rákkeltőként sorolta be a feldolgozott hústermékeket

Az egészségügyi világszervezett jelentése szerint "valószínűleg" a vörös hús is rákot okoz.

“Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek” – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója.

Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. A feldolgozott hústermékek közé tartozik többek közt a bacon, azaz az angolszalonna, a kolbász és a felvágottak is.

Mint azt szombaton megírtuk a jelentéstervezet már kiszivárgott, így az Independent azt szerint a brit egészségügyi szolgálat (az NHS) honlapján is az olvasható, hogy a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy lehetséges az összefüggés a vörös hús fogyasztása és a végbélrák kialakulásának kockázata között.

Az angol gazdák és a húsipar szereplői persze kiakadtak azon, hogy a WHO a rákkeltő anyagok közé tervezi sorolni a feldolgozott húskészítményeket. Attól tartanak, hogy a bejelentés hatására jelentősen visszaesik majd a fogyasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik