Nagyvilág

A konzervatívok kerülhetnek hatalomra Lengyelországban

 

Megkezdődtek vasárnap reggel a lengyelországi parlamenti választások,  melyek során a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választják meg. A közvélemény-kutatások szerint ellenzékbe kerülhet a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a vasárnapi lengyelországi parlamenti választások nyomán, a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt fő célja pedig az önálló kormányalakítás.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. Akkor ér véget a péntek éjféltől érvényben lévő kampánycsend, és akkor közlik a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményeit is. A 27 859 választóhelyiségben – melyek közül 255 külföldön van – 30,5 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. A lengyelek – előzetes regisztráció után – levélben is leadhatják voksukat.  

A szejm képviselőit többmandátumos kerületekben, pártlistákra szavazva választják meg, a leadott szavazatokat arányos rendszerben alakítják át mandátumokká. A szenátorokat viszont egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választják meg.

A szavazás legnagyobb esélyese a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), mely az utóbbi hetekben végzett felmérések  átlageredményei szerint 35,5 százalékos támogatottságot élvez. A nyolc éve kormányzó jobbközép liberális Polgári Platformra (PO) az utóbbi hetekben végzett felmérések átlageredményei szerint 23,1 százalék szavazna. Mivel a tavaly novemberi helyhatósági választások, valamint a májusi elnökválasztás eredményei lényegesen eltértek az ezeket megelőző közvélemény-kutatásokétól, a szakértők nem zárnak ki meglepő végkifejletet sem.

Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat. A legutóbbi, 2011-es választásokat a PO  nyerte meg a szavazatok 39,18 százalékának megszerzésével, a PiS 29,89 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik