Nagyvilág

Készek a balkáni országok is kerítést húzni

Román-bolgár-szerb találkozó volt a migrációs válság ügyében. Tartanak attól, hogy a németek lezárják a határt és náluk torlódhat fel több ezer menekült.

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt – mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután szombaton Szófiában találkozott román és szerb kollégájával. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, a három állam nem fogja hagyni, hogy “átjáró” országokká váljanak.

A három ország megegyezett abban, hogy egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben. “Szolidaritást mutatunk Európával, de nem tudunk más országokért felelni. A menekültek kérdését egész Európának kell megoldania. Olyan nem lehet, hogy egy államnak joga van a határait lezárni, másoknak pedig nincs” – tette hozzá Victor Ponta román miniszterelnök.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szerint mind a három országnak a stabilitás az elsődleges célja, és “ha néhányan úgy gondolják, hogy mi az a hely vagyunk, ahol több millió menekült feltorlódhat, akkor tévednek”. Románia, Bulgária és Szerbia kormányfői kiemelték, az Európai Uniónak meg kell egyeznie Törökországgal egy biztonsági zónáról, és dönteniük kell az országukat elhagyni kényszerülő emberek EU-n belüli jövőjéről.

A Juncker-mesterterv

Értesülések szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcs résztvevői rövidtávú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyében, amiket azonnal el is lehet fogadni.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amire Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője – köztük Orbán Viktor – kapott meghívást – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik