Közélet

Megynyitották a röszkei határátkelőt

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtöki határátkelő-nyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik.

A magyar belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg illegális bevándorlók Magyarország területére betörni. Ezt közös erővel sikerült megakadályozni, az akkori rombolás okozta károkat pedig helyrehozni.

Az autópályáról letiltott járművek járnak itt

Magyarországon és Szerbián nem fog múlni, hogy az illegális bevándorlók rohama ne érje el Nyugat-Európát, de a megoldás kulcsa nem a két országnál van. “Mi mindent megteszünk, hogy a törvényeinket betartassuk és az Európai Unió elvárására teljesítsük” – hangsúlyozta Pintér Sándor.

A Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet az autópályáról letiltott forgalom, vagyis a lassú járművek, a mezőgazdasági gépek, a kerékpárosok és a gyalogosok vehetik igénybe. A magyar belügyminiszter közölte, dolgoznak azon, hogy az átkelőt a személygépkocsik is használhassák.

Pintér Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, Magyarország szükség esetén lehetővé teszi, hogy az illegális bevándorlókat szállító vonatok áthaladjanak a területén Görögország, Törökország irányába. Amennyiben arra igény van, a MÁV még szerelvényeket is rendelkezésre bocsát erre a célra. Hozzátette: arra azonban nem lát lehetőséget, hogy az ellenkező irányba korridor nyíljon.

Nem vehetik át a tranzitországok a terhet

Nebojsa Stefanovic kifejtette, a migrációs válság továbbra is tart. A menedékkérők ugyanazokon az útvonalakon igyekeznek Nyugat-Európába eljutni. Szerbia ezért a jelentős uniós országok hathatósabb közreműködését várja. Lehetetlen, hogy a tranzitországok vegyék át a teher legnagyobb részét – tette hozzá.

Kijelentette: minden kihívás ellenére Szerbia arra törekszik, hogy a jószomszédi kapcsolatait a lehető legmagasabb szinten tartsa.

Nagyon fontos, hogy a válság okozta következményeket ne a lakosságnak kelljen elszenvednie, és a Szerbián és Magyarországon keresztül vezető nemzetközi tranzitútvonalak mindig nyitva legyenek – hangsúlyozta Nebojsa Stefanovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik