Külföld
Brüsszel, 2015. szeptember 23.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megérkezik az uniós tagállamok állam- és kormányfõinek a migránsválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozójára Büsszelben 2015. szeptember 23-án. (MTI/AP/Martin Meissner)

Tusk: egy fölösleges vita uralja a menekültválságot

24.hu
24.hu

2015. 10. 22. 19:14

A lengyel ET-elnök szerint blődség azon vitázni, a határok megvédése vagy a menekültek elosztása a fontosabb-e, vegyíteni kell a kettőt. Merkel az emberi bánásmódra és a tisztán gazdasági bevándorlók hazaküldésére koncentrált.
Korábban a témában:

Mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani – mondta Angela Merkel az Európai Néppárt (EPP) madridi közgyűlésén csütörtökön. “Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak” – mondta a német kancellár.

Beszélt annak fontosságáról, hogy a tagállamok között el kell osztani a terheket igazságosan, de figyelembe véve az egyes országok lehetőségeit is. Kiemelte azoknak az országoknak a szerepét, amik a válságövezetek szomszédságában hatalmas számú menekültet fogadnak.

Tusk: ésszerű vegyület kell

Donald Tusk, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta, véget kell vetni annak a fölösleges vitának, hogy a migrációs válság kezelése során a külső határok védelme vagy az országok közötti szolidaritás kapjon-e nagyobb hangsúlyt. Tusk szerint e két eltérő felfogást ésszerű módon vegyíteni kell.

“Nem tehetünk úgy többé, mintha ez a nagy migrációs hullám olyasmi lenne, amit mi is akarunk, és mintha a nyitott határok jól átgondolt politikáját folytatnánk. A valóság ettől eltérő: elvesztettük a határaink megvédésének képességét. (…) Másfelől viszont nem hajolhatunk meg a populizmus és az idegengyűlölet előtt, mert azt a politikai célt kell magunk elé tűznünk, hogy megerősítjük Európát a jobboldali szélsőséggel szemben” – jelentette ki a lengyel politikus.

Ausztria: több szolidaritást!

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerint egyfelől az eddiginél hatékonyabban kell védeni az EU külső határait, másfelől több szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt a tagállamoknak a migránsok elosztásakor.

Szerinte jobban meg kell szervezni az érkezők regisztrálását abban az országban, ahol belépnek az EU-ba, valamint a menedékjogra nem jogosultak visszajuttatását a biztonságos harmadik országokba. Emellett a tagállamok eddig nem mutattak elég szolidaritást, amikor rögzítették, hogy hány menekültet hajlandóak átvállalni – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.