Közélet

Orbán szerint a magyarok nem lehetnek áldozatok, majd kezet csókolt Merkelnek

Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön.

A kormányfő hangsúlyozta: az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

“Őszinte részvétet éreznek azok iránt, akik elhagyták az otthonukat” -jelentette ki. Ők áldozatai az országaik rossz kormányzásának, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, a teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánknak és nyilvánvalóan áldozatai az embercsempészeknek – mondta a magyar miniszterelnök.

“Azonban az, hogy áldozatnak tekintjük őket, nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük (…) Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik