Nagyvilág

A Wikileaksnél lehet a CIA igazgatójának magánlevelezése

Az emaileket megszerző hacker szerint vannak bennük rázós dolgok, az amerikai igazságszolgáltatás emiatt nyíltan nem aggódik.

A Wikileaks azt állítja, hogy megszerezte a CIA igazgatójának, John Brennannek a személyes levelezését és rövidesen közzé is fogják tenni azt. Néhány napja derült ki, hogy egy tinédzserkorú hacker hatolt be Brennan email-fiókjába, az ügyben nagy erőkkel nyomozás is indult.

A Vox azt írja: egyelőre nem világos, van-e a levelezésben bármi, ami kellemetlen lehet akár az igazgató, akár az amerikai kormány számára, de ez is rávilágít arra, hogy hatalmas problémát jelenthet, ha köztisztviselők a személyes email-fiókjukat hivatali ügyek intézésére is használják. Nemrég Hillary Clinton keveredett súlyos botrányba, miután kiderült, hogy külügyminiszterként a magán email-címét használta munkaügyekre is, ami súlyos biztonsági veszélyeket rejt magában.

Brennan email-fiókjának feltöréséről először a New York Post számolt be szerda este, a portál a hackert is megszólaltatta, aki elmondta magáról, hogy egy amerikai tinédzser. A CNN-nek már azt mondta: az motiválta, hogy ellenzi az amerikai külpolitikát, különös tekintettel az izraeli-palesztin konfliktusra. „Tényleg azért csináltam, mert a kormány ártatlan embereket öl meg, Izraelt is támogatja, hogy az ártatlan embereket öljön meg” – jelentette ki.

A hacker szerint vannak érzékeny adatok Brennan email-fiókjában – egy 47 oldalas, nemzetbiztonsági átvilágításra vonatkozó beadványt is említett. Hírszerző tisztek személyes adatai, elérhetőségei is lehetnek a levelek között, sőt, a hacker egy olyan levélről is beszámolt, ami a terrorizmussal gyanúsítottakkal szemben alkalmazott durva kihallgatási technikákról szól.

A CNN ugyanakkor igazságszolgáltatási körökből úgy tudja, nem voltak minősített dokumentumok Brennan magán-emailjei között, de az igazságra akkor derül fény, ha a Wikileaks tényleg közzéteszi az emaileket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik