Külföld
Slovak police control border crossers at a checkpoint of the Slovakian-Hungarian border near Rajka (Hungary) and Cunovo (Slovakia) on September 14, 2015. Slovakia is boosting border controls along frontiers with Austria and Hungary, its interior ministry said, a day after EU neighbour the Czech Republic ramped up controls along its border with Austria.    AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI

Ötven szlovák rendőr jön védeni a magyar határt

24.hu
24.hu

2015. 10. 20. 14:56

Robert Fico szerint nem hétköznapi az a megállapodás, melynek keretében a visegrádi négyek összesen 170 rendőrrel segítik Magyarország déli határainak védelmét.

Ötven rendőr indult délben Pozsonyból Magyarország déli határához – Szlovákia küldte őket a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő rendőrök megsegítésére. Tizenhét terepjáróval és egy busszal indultak útnak, küldetésük egyelőre egy hónapra szól. 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, egy-egy rendőr két magyar kollégája és egy katona mellé lesz beosztva.

A rendőri misszió tagjait Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter ünnepélyesen búcsúztatta. Fico azt mondta: örül annak, hogy a Magyarországra küldött rendőrök „a migránsválság olyan kezelésében vehetnek részt, amely ésszerű, hatékony és valós megoldást jelenthet, nem pedig olyan értelmetlen lépés, mint a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztása”. Szerinte a V4-ek közti megállapodás, melynek értelmében Szlovákia, Csehország és Lengyelország összesen 170 rendőrt küld Magyarország déli határára, „nem hétköznapi” és azt bizonyítja, hogy „a V4-es együttműködés életképes”.

A Magyarországra vezényelt szlovákiai rendőrök nagy része magyarul is beszél. Pásztor Lóránt rendőrhadnagy, a misszió egyik résztvevője azt mondta: vannak köztük, akik önként vállalták a feladatot és olyanok is, akiket kiválasztottak. Hozzátette: nem az ismeretlenbe megy, az interneten már felvette a kapcsolatot helyi ismerőseivel és a magyar kollégákkal is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.