Nagyvilág

Ötven szlovák rendőr jön védeni a magyar határt

Robert Fico szerint nem hétköznapi az a megállapodás, melynek keretében a visegrádi négyek összesen 170 rendőrrel segítik Magyarország déli határainak védelmét.

Ötven rendőr indult délben Pozsonyból Magyarország déli határához – Szlovákia küldte őket a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő rendőrök megsegítésére. Tizenhét terepjáróval és egy busszal indultak útnak, küldetésük egyelőre egy hónapra szól. 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, egy-egy rendőr két magyar kollégája és egy katona mellé lesz beosztva.

A rendőri misszió tagjait Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter ünnepélyesen búcsúztatta. Fico azt mondta: örül annak, hogy a Magyarországra küldött rendőrök „a migránsválság olyan kezelésében vehetnek részt, amely ésszerű, hatékony és valós megoldást jelenthet, nem pedig olyan értelmetlen lépés, mint a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztása”. Szerinte a V4-ek közti megállapodás, melynek értelmében Szlovákia, Csehország és Lengyelország összesen 170 rendőrt küld Magyarország déli határára, „nem hétköznapi” és azt bizonyítja, hogy „a V4-es együttműködés életképes”.

A Magyarországra vezényelt szlovákiai rendőrök nagy része magyarul is beszél. Pásztor Lóránt rendőrhadnagy, a misszió egyik résztvevője azt mondta: vannak köztük, akik önként vállalták a feladatot és olyanok is, akiket kiválasztottak. Hozzátette: nem az ismeretlenbe megy, az interneten már felvette a kapcsolatot helyi ismerőseivel és a magyar kollégákkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik