Nagyvilág

Obama áld, Clinton retteg, Biden indul

Joe Biden (Array)
Joe Biden (Array)

Joe Biden amerikai alelnök megkapta Barack Obama elnök "áldását" ahhoz, hogy rajthoz álljon a Fehér Házért 2016-ban megvívandó választási versenyben.

Biden és Obama az elnök kéthetes szabadságát követően, hétfőn, négyszemközt ebédelt együtt a Fehér Házban, ahol a téma sajtóértesülések szerint szóba került. A jelenlegi alelnök 1988-ban és 2008-ban sikertelen kísérletet tett a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének elnyerésére, írja a CNN.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján kitért az azt firtató kérdés elől, hogy vajon az elnök Joe Bident vagy Hillary Clintont támogatná-e a hivatalos jelöltségért folytatott küzdelemben. Mint mondta, az elnök “a politikában valaha is meghozott legbölcsebb döntésének” tartja azt, hogy 2008-ban Bident vette maga mellé alelnök-jelöltnek, Clintonra pedig “nagyrabecsüléssel, tisztelettel és csodálattal” tekint.

Earnest emlékeztetett rá, hogy a 2008-as demokrata előválasztási küzdelem elején Obama is hátrányban volt Clintonnal szemben a közvélemény-kutatások eredményeiben. Óvott attól, hogy valaki is kizárja, hogy Biden elnyerheti a hivatalos jelöltséget.

Még hezitál

Joe Biden, aki még nem döntötte el véglegesen, hogy elnökjelölt-aspiráns lesz-e, de hétfő este az elnök két bizalmas tanácsadójával, Anita Dunnal és Bob Bauerrel konzultált a washingtoni haditengerészeti csillagvizsgáló területén található rezidenciáján. Szombat este titokban megbeszélést folytatott Elizabeth Warren szenátorral, a demokraták balszárnyának vezéregyéniségével. Az alelnök szeptember első heteiben a tervek szerint pártjának több jelentős politikai adományozójával találkozik majd.

A politikus, aki hivatalosan sohasem zárta ki, hogy versenybe szálljon a Fehér Házért, a várakozások szerint szeptemberben jelenti be elhatározását. Az ismerősi köréből kiszivárgott sajtóértesülések szerint hajlik arra, hogy elnökjelölt-aspiráns legyen. Állítólag Beau Biden, az alelnök nemrégiben elhunyt fia röviddel a halála előtt arra biztatta apját, hogy harmadszor is tegyen kísérletet az elnöki poszt elnyerésére.

Lapértesülések szerint a Fehér Ház tisztségviselői kételkednek abban, hogy Joe Biden le tudná győzni Hillary Clintont, aki eddig csaknem 50 millió dollárnyi kampányadományt gyűjtött össze, az őt támogató politikai szuper-akcióbizottság (super PAC) pedig 15 millió dollár fölött rendelkezik. A 2007-es elnökválasztást megelőző évben, amikor Clinton hívei 127 millió dollárt adtak össze, Bidennek csak 12 milliót sikerült összeperselyeznie.

Clinton aggódhat

A Demokrata Pártban ugyanakkor aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a külügyminisztériumi sajátos e-mail-használata miatt kirobbant botránya felemésztheti Clinton népszerűségét. A CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet múlt héten közzétett felmérése szerint a volt külügyminiszter támogatottsága a pártján belül 50 százalék alá csökkent és már csak 47 százalékos, Bernie Sanders vermonti szenátor követőinek köre pedig 29 százalékra erősödött.

Biden indulását a demokraták 53 százaléka támogatná, és így gondolkodik Clinton támogatóinak 50 százaléka is. Az ő párton belüli tábora jelenleg 14 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik