Nagyvilág

A törökök már elfogadnák Aszadot szír elnöknek

Tegyük hozzá, csak korlátozott ideig: fél évig. Törökország szerint közel a megállapodás a nagyhatalmak között a szír háború befejezésének forgatókönyvéről, ebben Aszadnak is szerep jut.

Törökország hajlandó lenni elfogadni, hogy Bassár el-Aszad szír elnök hatalma szimbolikusan megmaradjon egy féléves átmeneti időszakra – közölte két török kormánytisztviselő kedden a Reutersszel.

“Folyamatban van az Aszad kiiktatását célzó terv kidolgozása” – nyilatkozta egyikük. Aszad ezek szerint még félévig hatalmon maradhatna, “és mi ezt elfogadjuk, mivel ez garantálja végérvényes távozását” – tette hozzá.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta azt is, hogy a kérdésben az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel folytatott egyeztetéseken történtek előrelépések, abban azonban egyelőre nincs egyetértés, mikor is venné kezdetét ez az átmeneti időszak Szíriában. Megjegyezte, hogy szerinte erre már nem kell soká várni.

A tisztviselő beszélt arról is, hogy a szír konfliktus lezárásán dolgozó országok között vita tárgyát képezi Aszad sorsa is. Törökország eddig a szír elnök azonnali távozásáért küzdött, de ezt az elképzelést sem Oroszország, sem Irán nem támogatja – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik