Nagyvilág

A szír felkelők egyik parancsnokával is végeztek az oroszok

Negyvenöt emberrel, köztük a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló egyik felkelőcsoport parancsnokával végeztek orosz harci gépek által végrehajtott légi csapások Latakia tartomány lázadók uralta részén, közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport.

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet értesülései szerint a halottak között fegyveresek és civilek is vannak. A megölt parancsnok egy olyan lázadócsoportban harcolt, amely tagja a mérsékeltnek tartott felkelőcsoportokat tömörítő, nyugati országok által is támogatott Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezetnek.

A hétfő este végrehajtott csapás halálos áldozatainak többsége is az SZSZH soraiból került ki. Sokan a lerombolt épületek alatt rekedtek, ezért az áldozatok száma tovább nőhet – áll a szíriai fegyveres konfliktust nyomon követő, a helyszínen kiterjedt forráshálózattal rendelkező szervezet jelentésében.

Ezzel párhuzamosan az OSDH arról is beszámolt, hogy a kormányerők 16 tagjával végeztek lázadók az ország középső részén lévő Hama tartományban, míg a SANA hivatalos szíriai hírügynökség arról adott hírt, hogy a kormányerők 20 felkelővel végeztek az északi Aleppóban.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Moszkva állítása szerint harci gépei az Iszlám Állam (IÁ) szervezetét és más terroristákat támadnak, de nyugati jelentések szerint az orosz célpontok között az Egyesült Államok által is támogatott, mérsékeltnek tekintett felkelőcsoportok is vannak.

Az OSDH arról számolt be az elmúlt napokban, hogy az orosz légi csapások megkezdése óta a szíriai kormányerők a libanoni síita Hezbollah és iráni fegyveresek támogatásával harci sikereket értek el, miután Latakiában, Aleppóban és más tartományokban is offenzívát indítottak a felkelők ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik