Nagyvilág

A horvát-szlovén határon rekedtek a menedékkérők

Korlátozták a beengedést Szlovéniába, emiatt százak áznak a szabad ég alatt.

Egyre rosszabb körülmények között várakoznak a menedékkérők százai Drávamagyaródnál, a horvát-szlovén határátkelőnél arra, hogy a hatóságok beengedjék őket Szlovéniába – tudósít az MTI. Az emberek összezsúfolódtak a határátkelő állomáson egy tető alatt, akik nem férnek be, azok a szabad ég alatt áznak a 7-8 fokos hidegben.

A helyzet amiatt állt elő, hogy vasárnap a szlovén hatóságok is korlátozták a menedékkérők átvételét Horvátországtól, miután Ausztria sem veszi át folyamatosan az embereket Szlovéniától. Sokan ragadtak a horvát és szlovén határállomások között, ugyanis a horvát rendőrök nem engedtek vissza többeket, akiket Szlovéniába sem engedtek be.

Sokan úgy próbálnak melegedni, hogy a határállomáson található fémkonténerekben gyújtanak tüzet, hogy óvják a lángokat a zuhogó esőtől. Emiatt viszont sűrű füst terjeng a terület felett, amely sokszor az esővédő tető alá is beszorul.

Időközben megérkeztek a helyszínen a segélyszervezetek, melyek étellel-itallal látják el a menekülteket, a Vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának aktivistái pedig takarókat osztanak. Matia Kosovec horvát önkormányzati vezető azt mondta, reményeik szerint hétfőn délután megoldódik a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik