Nagyvilág

Járványokkal riogatnak a lengyel populisták

Ötezer menekült miatt tombol a hiszti a negyvenmilliós országban.

„A lengyel kormánynak fel kell készülnie az állampolgárok védelmére, mert a migránsok járványokat hozhatnak be” – mondta Andrzej Duda, Lengyelország konzervatív elnöke. A TV24 hírcsatornának beszélt arról, hogy a kérdésben az állampolgárok védelmének biztosítása a legfontosabb.

Duda kijelentései egybecsengenek Jaroslaw Kaczynski, a populista Jog és Igazságosság Párt vezérének szavaival. Az államfő maga is ennek a pártnak a tagja. A Jog és Igazságosság egyébként a legnagyobb esélyese a jövő vasárnap esedékes lengyelországi választásoknak.

Kaczynski az elmúlt napokban arról beszélt, hogy „a görög szigeteken kolerajárvány van”, Bécsben „vérhas” és azzal vádolta a menedékkérőket, hogy „mindenféle parazitákat hurcolnak be, amelyek az ő országukban nem, de az európaiak számára veszélyesek”. Felszólította Ewa Kopacz miniszterelnököt, hogy világosan nyilatkozzon, milyen lépéseket tervez a lengyel állampolgárok „megvédésére”.

Kopacz pártja és a sajtó Kaczynski szavait gyűlöletbeszédnek nevezte és a náci propagandához hasonlította, emlékeztetve arra, hogy a náci Németországban vádolták azzal a zsidókat, hogy tífuszt terjesztenek.

Lengyelországnak egyébként messze nem kell akkora menekültáradattal szembenézni, mint hazánknak: a lengyelek a kvóták alapján ötezer menedékkérő befogadását vállalták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik