Nagyvilág

A lengyel külügyminiszter szerint katasztrófa Merkel terve

merkel obama g7 (Array)
merkel obama g7 (Array)

Katasztrófát jelentene Európának, amennyiben elfogadná az Angela Merkel német kancellár által a migránsválság megoldására javasolt állandó áthelyezési mechanizmust, ehelyett Európa külső határainak védelméről kell döntést hozni, jelentette ki Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter pénteken az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

A lengyel külügyi tárca vezetője arra reagált, hogy az EU-csúcstalálkozón uniós források szerint Németország feszültséget okozott azzal, hogy megpróbálta a zárónyilatkozatba illeszteni az Európai Bizottságnak a menekültek állandó elosztási mechanizmusával kapcsolatos javaslatát. Schetyna kijelentette: Lengyelország “nem hátrál meg Angela Merkel elől”, és Varsó álláspontját az Európai Unió tagállamainak “határozott többsége” osztja.

Ez képtelenség. Katasztrófát jelentene Európára nézve, ha most mi, európai politikusok megmondanánk, hogy tovább osztogatjuk a migránsokat, és magunkra kényszerítjük a következő menekülthullámok áthelyezését, jelentette ki a lengyel külügyminiszter.

Hozzátette: az EU-tagországoknak a külső határok védelméről és a menekültek regisztrációs központjairól kell döntést hozniuk, nem pedig elosztási mechanizmust kell bevezetniük. Úgy vélte, hogy a német lépést belpolitikai tényezők befolyásolják. “A bevándorlást illetően a német belpolitika nem a legjobb napjait éli, ezért történnek próbálkozások jobb külső kép, arculat kialakítására. Ennek semmi köze az európai döntésekhez”.

Lengyelország elutasítja az állandó menekültelosztási mechanizmust. Ehelyett júniusban önkéntes alapon beleegyezett 2 ezer észak-afrikai és közel-keleti menekült befogadásába, az uniós belügyminiszterek szeptemberi tanácskozásán pedig további 4 és fél ezer migráns befogadását vállalta. Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön cáfolta a WSieci című lengyel konzervatív hetilap hét eleji, az Európai Bizottság egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozó értesülését, miszerint a lengyel kormány “titokban” összesen 100 ezer migráns átvállalását ígérte volna meg Brüsszelnek.

A lengyel miniszterelnök péntek reggel megerősítette a lengyel sajtó csütörtök esti értesüléseit, miszerint Csehország és Szlovákia után Lengyelország is segítséget küld Magyarország déli határának védelmére. Ewa Kopacz közölte: 70 határőr és több terepjármű, ezen belül öt éjjellátó készülékkel felszerelt kocsi készül Magyarországra.

Emellett Lengyelország az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) missziója keretében Európa déli határának védelmére további 40 embert szán. Lengyelország eddig 40 határőrrel, 1 repülőgéppel és 1 helikopterrel szállt be a Frontex missziójába, a helikoptert október elején a magyar-horvát határ őrizetére irányították át.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik