Nagyvilág

Nazario: Amerika fizet Mexikónak a menekültek távoltartásáért

A közép-amerikai ország idén először több menekültet toloncolt ki, mint az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államok több tízmillió dollárt adott Mexikónak azért cserébe, hogy a közép-amerikai ország megpróbálja megakadályozni a menekülteket abban, hogy átjussanak a határon – írta a The New York Times-ban megjelent riportjában Sonia Nazario Pulitzer-díjas újságíró és jogvédő.

Nazario az amerikai NPR rádióban elmondta: az Egyesült Államokba tavaly még rekordszámban érkeztek menekültek, akik közül sokan szülők nélkül utazó kiskorúak voltak. Őket most már azelőtt megállítják Mexikóban, hogy elérnének a határhoz. Az újságíró azt állítja, hogy a washingtoni külügyminisztérium 86 millió dollárt különített el arra, hogy azt kifizessék Mexikónak cserébe a menekültek távol tartásáért. A kíméletlen fellépés következtében Mexikó idén először több közép-amerikait toloncolt ki, mint az Egyesült Államok.

Az újságíró szerint a szigorítás miatt veszélyesebbé vált az utazás a menekülteknek. A hatóságok elhagyatottabb helyeken próbálnak meg továbbjutni, ahol a bűnözők szabad prédáivá válnak, megölhetik, prostitúcióra vagy rabszolgamunkára kényszeríthetik őket. A mexikói kormány hivatalos adatai szerint az elmúlt években 72 ezer embert szabadítottak ki emberrablók fogságából, voltak köztük, akiknek kivették belső szerveit.

Mexikó tavaly július óta több száz ügynököt vezényelt a déli területeire, akik több mint húszezer razziát hajtottak végre – írta Nazario a New York Times-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik