Nagyvilág

Nem repül be többet orosz gép Ukrajnába

Az ukránok kitiltottak pár orosz légitársaságot, mire az oroszok kitiltották az összes ukrán repülőt, ezért az ukránok kitiltották az összes orosz repülőt. Elvannak ott keleten.

Ukrajna minden orosz légitársaságnak megtiltotta légtere használatát addig, amíg Oroszország fel nem oldja az ukrán légi járatokra vonatkozó tilalmát – jelentette be hétfőn az infrastruktúraügyi minisztérium.

Október 25-től állítják le teljesen Oroszországgal a közvetlen légi forgalmat. A döntést az ukrán állami légiközlekedési szolgálat hozta azért, mert máig nem kapott magyarázatot az orosz légiközlekedési felügyelettől, a Roszaviacijától arra, milyen alapon korlátozza az ukrán légitársaságok belépését az orosz légtérbe.

A minisztérium hozzátette, hogy az ukrán légitársaságokkal szembeni orosz szankciók megszüntetése után – viszonossági alapon – ismét engedélyezik majd a berepülést Ukrajna légterébe az orosz légitársaságoknak.

Szankciók és viszontszankciók

Szeptember 25-én az ukrán kormány, a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) döntését jóváhagyva úgy határozott, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak – köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek – a berepülést területére, valamint az átrepülést légtere fölött, ha a gépek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Kijev a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolása és a kelet-ukrajnai válság miatt a légitársaságokat is beleértve 105 orosz és külföldi jogi, valamint 388 magánszemélyt sújtott gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedésekkel, beleértve a területére való belépés tilalmát.

Oroszország válaszul október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést. Október 1-én Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik