Nagyvilág

Clinton-Trump harc lehet az amerikai elnökválasztáson

Egyre jobban közelednek az előválasztások, és kirajzolódnak az esélyek. Donald Trumpnak és Hillary Clintonnak is egy fő ellenfele lehet a mostani felmérések szerint.

A demokrata elnökjelöltek mezőnyében Hillary Clinton, a republikánusokéban pedig Donald Trump továbbra is vezet – derült ki a CBS vasárnapi közvélemény-kutatásából.

Két nappal a demokraták első tévévitája után a volt külügyminiszter Clinton 46 százalékos támogatottsággal áll az első helyen, ami augusztus óta 12 pontos csökkenést jelent. A második helyen, 27 százalékkal, 10 pontot erősödve Bernie Sanders vermonti szenátor áll. A harmadik, 16 százalékkal Joe Biden alelnök, aki még mindig nem döntötte el, hogy részt vegyen-e a küzdelemben.

Joe Biden dönthetne már

A demokrata aspiránsok első vitáját megrendező CNN közölte, hogy Biden a nagy támogatói tábora miatt akkor is résztvevője lehet a keddi műsornak, ha csak aznap jelenti be hivatalosan az indulását. A fia halálát gyászoló alelnök munkatársai azonban jelezték, a politikus nem kíván részt venni ebben.

A CBS felmérése szerint ha Biden úgy döntene, hogy távol marad az előválasztási küzdelemtől, akkor Clinton vezetése 56-32 százalék arányúra növekedne Sanderssel szemben. Az amerikaiak 53 százaléka kedvezőtlen véleményt alakított ki a volt first ladyről, ami a legrosszabb adat vele kapcsolatban azóta, hogy 1992-ben felkerült a kiértékelt politikusok listájára.

Csak egyvalaki szoríthatja meg Trumpot

A republikánusok közül továbbra is Donald Trump a legnépszerűbb, 27 százalékkal. Őt Ben Carson volt idegsebész (21%), Ted Cruz texasi szenátor (9%) és Marco Rubio floridai szenátor (8%) követi. Jeb Bush volt floridai kormányzó és Carly Fiorina üzletasszony egyaránt 6-6 százalékos támogatottsággal osztozik az ötödik-hatodik helyen. (Bush szeptemberben még 13 százalékon állt.)

Tíz republikánus szavazóból hét támogatná Trumpot, ha pártjuk őt választaná elnökjelöltjévé és csak kettő utasítaná el ezt. Az amerikai választók 65 százaléka szerint egyébként Trump erős vezetői képességekkel rendelkezik. Bidenről 55, Clintonról 53, Carsonról 51, Fiorináról 44, Sandersről pedig 39 százalék gondolja ugyanezt.

Trump nem becsületes

A becsületesség és szavahihetőség kérdésében Biden 61 százalékkal vezet az 58 százalékon álló Carsonnal szemben. Clinton 35, Trump pedig 33 százalékon áll ebben a tekintetben. Az elnöki poszt betöltéséhez a megkérdezettek 60 százaléka szerint Biden, 51 százaléka szerint Clinton rendelkezik megfelelő tapasztalattal, a többiek erősen leszakadtak tőlük.

A válaszadók 71 százaléka szerint helytelen volt, hogy külügyminiszterként Clinton a saját szerverét és nem a hivatalos levelezési rendszert használta kommunikációra – ami 7 százalékos növekedést jelent március óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik