Nagyvilág

Megkongatták a vészharangot a világ legrégebbi atomerőműve miatt

A svájci létesítmény nyomás alatt lévő tartálya lyukas, mint az ementáli – számolt be a helyi sajtó.

Riasztó állapotban van a világ legrégebbi atomreaktora, az 1969 óta üzemelő svájci Beznau I – írja a The Local. Sajtóértesülések szerint a reaktor nyomás alatt lévő tartályán csaknem ezer, fél centi átmérőjű lyuk van.

Az üzemeltető szerint nincs súlyos probléma, a tartály sehol nem lyukadt át, de előfordulhatnak rajta szennyeződések, illetve helyenként elvékonyodhatott az anyaga. Viszont – a Tages Anzeiger cikke szerint – azért különösen súlyos az eset, mert a kérdéses tartályban nukleáris folyamatok mennek végbe, így a lyukakból erősen radioaktív anyagok szivároghatnak.

A Beznau I atomerőművet egyébként júliusban kivonták az áramtermelésből, de az Axpo nevű vállalat jövő februártól ismét működésre fogná. A létesítmény egyébként egy mesterséges szigetre épült az Aare folyón, tíz kilométerre a német határtól és 37 kilométerre Zürichtől.

A napokban egyébként megjelent egy tanulmány, mely a Beznau atomerőművet a világ negyedik legveszélyesebbjeként nevezte meg, de ezt egy svájci atomenergia-ellenes szervezet készítette. Emellett a Greenpeace jogi eljárást kezdeményezett a létesítmény bezárásáért, mondván, hogy az nem bírna ki egy földrengést, bár 2012-ben egy kormányzati tanulmány arra jutott, hogy mind a négy svájci nukleáris létesítmény földrengésbiztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik