Nagyvilág

Beindult a kvótarendszer, megreptették az első menekülteket

Tizenkilenc eritreai volt az a szerencsés, akiket Rómából svéd földre vittek. Az EU biztosa és az olasz belügyminiszter köszöntek el tőlük a reptéren. A béna kacsát játszó EU a tettek mezejére lép ettől a naptól kezdve.

Elkezdődött az EU nagy menekültosztogatása a néhány tagállam által elfogadott kvótarendszer alapján. Pénteken 19 eritreai bevándorlót szállítottak Olaszországból Svédországba a BBC szerint. Összesen 120 ezer migránst fognak áthelyezni Olasz- és Görörgországból a korábbi megállapodás szerint.

Az eritreaiakat az Európai Unió migrációs biztosa, Dimitrisz Avramopulosz és Angelino Alfano olasz belügyminiszter búcsúztatta a római Ciampino reptéren. Itt beszéltek az új EU-s tervekről is.

A menekültnyomás változatlanul fennáll, még az olasz partoknál is, ahol pedig csökken a beérkezők száma: csak ezen a héten 2000 fő lépett olasz földre. Mint megírtuk, eközben az unió belügyminiszterei döntöttek Brüsszelben arról, hogy a menekültek kipaterolására és távoltartására helyezik majd a hangsúlyt.

Felállítanak hotspotokat a határországokban, ahol regisztrálják a beérkező menekülteket, akinek pedig nem indokolt az Európába menekülése, azt kiutasítják. Az első hotspot már működik az olasz Lampedusa szigetén. Ebben a hónapban amúgy tíz repülő visz haza menekülteket, ami a biztos szerint még kevés.

Idén eddig 550 ezer bevándorló érkezett Európába. Az EU-s államok többnyire a szír, iraki és eritreai menekülteknek adnak menedékjogot, a többi ázsiai és afrikai bevándorlónak nem. A BBC hozzáteszi, sok kormányt a nacionalista közvélemény kényszerít bele a szigorúbb fellépésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik