Nagyvilág

A menekültek hazazavarására koncentrál az EU

Kevéssé esett szó a válság humanitárius oldaláról: az EU sok pénzt fog ölni a migránsok visszatoloncolásába és távoltartásába.

Gyakorlatilag Orbán Viktor kormányfő vonala győzött az uniós belügyminiszterek és igazságügyi miniszterek csütörtöki ülésén: az uniós határvédelemre, sok menekült hazazavarására és a Szíria körüli menekülttáborok feltuningolására helyezték a hangsúlyt – írja az Index Eurologus blogja.

400 millió euróval megemelték a migrációval összefüggő kötelezettségvállalások összegét és 57 millióval a kifizetéseket. Az elsőből 300 milliót EU-n kívüli országoknak ígértek szír menekültek befogadására, 100 millió az uniós migrációs és biztonsági alapokba folyna be, több mint 55 millió pedig humanitárius segélyre menne.

Nagy összeget, 800 millió eurót költenének a nem szívesen látott migránsok hazaküldésére és otthontartására 2020-ig, aminek célja, hogy elrettentsen mindenkit az illegális bevándorlástól. A Frontexet, az unió határvédelmi egységét is megerősítik. A javaslatok szerint akár őrizetbe is vehetik a kitoloncolandó migránst.

Ha egy ország nem hajlandó visszafogadni a polgárait, attól sok uniós kedvezményt elvehetnek, pl. a vízumkönnyítésektől. A fogadó létesítményeket és a más országokban lévő menekültek kilátásait is javítani kell az EU-tagoknak. Közben amúgy pénteken kezdik elosztani a kvótarendszer szerint a menekülteket, eritreaiakat visznek Rómából Svédországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik