Nagyvilág

A tunéziai demokrata négyes kapta az idei Nobel-békedíjat

tunézia (tunézia)
tunézia (tunézia)
Meglepetésre nem a menekültválsággal kapcsolatban osztották ki az idei békedíjat, és a várakozások ellenére Angela Merkel is nagyot koppant. A szervezet azért kapta a díjat, mert segített demokratikussá alakítani a forradalom utáni Tunéziát. Az arab tavasz országainak is üzenet a díj, mivel mindenhol diktatúra vagy háború követte a forradalmi hullámot.

Pénteken 11 órakor bejelentették:

A tunéziai Nemzeti Dialógus Kvartett kapta az idei Nobel-békedíjat.

A díj döntőbizottsága azzal indokolta a döntést, hogy a több tunéziai (szak)szervezetből álló tárgyalóbizottság segít a 2011-es forradalom után egy többpárti demokrácia kiépítésében. A kvartett segített abban, hogy létrejöjjön egy békés párbeszéd a polgárok között (bár azt nem említették, hogy Tunézia messze van még a stabilitástól, iszlamista merényletek fenyegetik a békét). A díjazott egyértelműen utal arra, hogy az arab tavasz forradalmi hulláma során kevés országban alakult ki stabil demokrácia: Egyiptomban újra katonai diktatúra van, Líbiában káosz, Szíriában még nagyobb polgárháborús káosz és Jemenben is harcok dúlnak.

Mint megírtuk, Angela Merkelnek nagyon jól jöhetett volna a Nobel-békedíj, amivel otthon kicsorbult reputációját helyreállíthatta volna. Sokan tippeltek úgy a díjátadó előtt, hogy az európai migrációs válság miatt fog valaki díjat kapni.

Egy díj kurta története

1901 óta osztják ki a Nobel-békedíjat, amit a többivel ellentétben nem Stockholmban, hanem a norvég fővárosban, Oslóban jelentenek be. A Nobel honlapja szerint eddig 95 személy vagy szervezet kapta meg, közülük csupán 16-an nők. Eddig egyetlen díjazott utasította vissza az elismerést és hárman ültek börtönben díjazásuk idején.

A legismertebb kitüntetettek között van a Vöröskereszt alapítója, Henry Dunant, Theodore Roosevelt amerikai elnök, a Nemzetközi Vöröskereszt, az orvos Albert Schweitzer, a polgárjogi harcos Martin Luther King, az UNICEF, a nyugatnémet kancellár Willy Brandt, Teréz anya, a dalai láma, a dél-afrikai elnök Nelson Mandela vagy épp maga az ENSZ.

Az utóbbi tíz év kitüntetettjei:

  • 2005: Mohamed el-Baradei (egyiptomi) és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA),
  • 2006: Muhammad Junusz és a Grameen Bank (bangladesiek),
  • 2007: Albert Arnold (Al) Gore (amerikai) és az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC),
  • 2008: Martti Ahtisaari (finn),
  • 2009: Barack Obama (amerikai),
  • 2010: Liu Hsziaobo (kínai),
  • 2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee és Tawakkol Karman (libériai, libériai és jemeni),
  • 2012: Európau Unió (EU),
  • 2013: Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW),
  • 2014: Kailash Satyarthi és Malala Yousafzai (indiai és pakisztáni).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik