Nagyvilág

Merkel: eljárt az idő a dublini szabályok fölött

A német kancellár szerint csak együtt tudja Európa megoldani a menekültválságot, és a migránsokat nem arctalan masszaként, hanem emberekként kéne kezelni.

Kidolgozásukkor jól átgondolt szabályok voltak, de a jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő – mondta szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár. Merkel Francois Hollande francia elnökkel közösen szólalt fel a rendkívüli vitában, ami az unió állapotát értékelte.

Merkel kijelentette: a migrációs válságot Európa csak együtt tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek. Merkel szerint az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.

A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, viszont ennek terheit nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik