Külföld

Merkel megállapodott a tartományokkal a menekültügyben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 25. 07:45

A szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek egyezsége értelmében a legtöbb új szabály már novemberben hatályba lép.

A menekültügy finanszírozásáról és számos szabály átalakításáról szóló csomagot több hétig tartó előkészítő munka után fogadták el a legfelső szinten, a tartományi vezetők és a kormány tanácskozásán, amely a vártnál később, csütörtökön késő este ért véget a berlini kancellári hivatalban.

Menedékkérőnként 6780 euró

A megállapodás szerint a szövetségi kormány egy rugalmas, a menedékkérők mindenkori száma alapján formálódó rendszer révén vesz részt az érkezők tartományi hatáskörbe tartozó ellátásának finanszírozásában. A tartományoknak menedékkérőnként havonta 670 eurót fizetnek a szövetségi költségvetésből a regisztrációtól egészen a menekültügyi eljárás lezárásáig.

A “lélegző” rendszerre épülő megoldással a szövetségi kormány átveszi a tartományoktól az abból adódó pénzügyi kockázatot, hogy nem tudni előre, mennyi menedékkérőt kell ellátni, és mennyi ideig tart a menedékjogi kérelem elbírálása – emelte ki Angela Merkel kancellár az úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón.

A kormány további 500 millióval támogatja szociális lakások építését, 350 millió euróval pedig a felnőtt kísérő nélkül érkező, kiskorú menedékkérők – nem a menekültügyi, hanem a gyermekvédelmi jogszabályok alapján meghatározott – ellátását.

A nyugatbalkániakat kitoloncolják

A kancellár a csomag további elemei közül kiemelte, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a menedékkérőknek járó készpénzes juttatás arányát, és növelik a természetbeni juttatások arányát. Továbbá a biztonságos származási országok közé sorolják Koszovót, Albániát és Montenegrót. A másik három EU-n kívüli nyugat-balkáni országot (Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina) már tavaly a biztonságos országok közé sorolták.

Ettől a két intézkedéstől azt remélik, hogy csökken a menedékkérők jelentős részét – a legutóbbi becslések szerint 40 százalékát – kitevő nyugat-balkáni kérelmezők száma, mert a német menekültügyi ellátórendszer kevésbé lesz alkalmas készpénz felhalmozására a többnyire nem elnyomás, üldöztetés, hanem a szegénység, kilátástalanság elől menekülő nyugatbalkániak számára, a “biztonságos ország” státus révén pedig felgyorsul a kérelmek elbírálása, ami az esetek csaknem 100 százalékában a kérelem elutasítását és a kérelmező kiutasítását jelenti – írj az MTI.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.