Nagyvilág

Földön, vízről és levegőben is támad az orosz-szír koalíció

A heves orosz rakétatámadások után a szír hadsereg is mozgásba lendült Háma és Idlib tartományokban. A hadműveleteknek nyugati kritikák szerint semmi közük az Iszlám Államhoz.

Nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak a szír kormányerők a beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával szerdán Szíria központi részében – jelentették katonai források. “A szíriai hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával nagyszabású szárazföldi műveletet kezdtek Hama tartomány északi részén” – közölte egy szír illetékes.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán arról számolt be, hogy a hadsereg fokozni fogja szíriai légi hadjáratát, hogy támogatást nyújtsanak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek az Iszlám Állam elleni hadjáratához.

Szerdai hírek szerint az oroszok négy Kaszpi-tengeren lévő hajóról 26 rakétát lőttek ki, amik közül 11 eltalálta a célpontot – írja a CNN Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterre hivatkozva. A mostani, a szír erőkkel közös támadás főleg Háma és Idlib régióit érinti. A CNN szerint ha ez igaz, akkor egyértelmű, hogy az oroszok nem a terrorizmus ellen harcolnak, hanem Aszad elnök megtámogatása mellett (az Iszlám Állam ugyanis a fenti térségben nincs jelen).

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Rómában azt mondta, “alapvető hibát” követnek el az oroszok, és Amerikai így nem áll készen az együttműködésre velük. Az oroszok szerint ugyanakkor jó lenne, ha megosztana velük Amerika hírszerzési információkat az Iszlám Állam pozícióiról.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök szerint az orosz légitámadások mindössze 3,5 százaléka irányult eddig az ISIS ellen, ez bizonyítja, hogy az oroszok nem ellenük harcolnak. Szerinte 57 légicsapásból 55 a mérsékelt ellenzéki erők ellen irányult. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint pedig az oroszok már szárazföldi csapatokat is visznek Szíriába, egyre erősebb az expedíciós hadseregük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik