Nagyvilág

Azonosító nélküli gépekkel bombáznak az oroszok Szíriában

Az orosz állami tévé sem titkolja, hogy lefestették a szíriai konfliktusban bevetett katonai gépek azonosítóit – írja a VS. A latakiai bázison készült felvételeken egyes gépek farokrészén feltűnő foltokat lehet látni a nemzetközi szerződések alapján egyébként kötelező felségjelzés helyén.

A portál felidézi, hogy hasonló eset volt az 1941-es kassai bombázás, amely azóta is vitatott, főleg azért, mert mindegyik szóba jöhető ország letagadta, hogy az ő gépei támadtak volna.

Kaiser Ferenc hadtudományi szakértő azt mondta: a mostani helyzetben, Szíriában nincs értelme a felségjelek eltüntetésének, az ellenség nem tud kárt tenni a Szuhoj repülőgépekben és nem is látják a gépeket sem, olyan magasról dobják le a bombákat. Ha tévedésből lőnek szét valamit, akkor sem tudják letagadni, mert a robbanásnyomok elárulják őket, az orosz bombák maradványait nem lehet összetéveszteni más országokéival. A gépek útvonalát egyébként is követhetik műholdakról.

Van azonban olyan eset, amikor fontos lenne a felségjelzés: hétfőn egy azonosítatlan MiG-29-es keveredett incidensbe a török légierő F-16-osaival, emellett azonosított Szu-30-asok is megsértették a török légteret a szíriai határ mentén. Moszkva azonban a rossz időre fogta az incidenseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik