Nagyvilág

Oregoni lövöldözés: megszólalt az apa

Ian Harper Mercer éppúgy ledöbbent a történtektől, mint bárki más.

Chris Harper Mercer édesapja a házuk előtt adott hangot értetlenségének az összegyűlt riportereknek:

Nyilvánvalóan ez egy lesújtó nap számunkra. Lesújtó nekem és a család számára is.”

– mondta.

Ian Harper Mercer elmondta, hogy éppúgy ledöbbentette az, ami történt, mint bárki mást. Épp csak most beszélt a rendőrséggel és az FBI nyomozóival. Az összes részlet pedig, amivel szolgálni tud, az már ismert.

Mint azt megírtuk Chris Harper Mercer csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Városi Főiskolán mielőtt vele is végeztek volna a rendőrök. A fegyveres támadásnak kilencen áldozata van, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.

A 26 éves brit származású Chris Harper Mercer egy ismerkedési oldalnak adott leírása szerint konzervatív republikánus, nem vallásos és a szüleivel él. A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott.

MTI / AP / Ryan Kang
MTI / AP / Ryan Kang

A vallásos motivációt egy szamtanú állításai is alátámaszthatják: egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják meg, milyen vallásúak.

A Daily Mail szerint egy kereszténynél azt mondta:

Jó, ebben a másodpercben találkoztok Istennel”.

A The New York Times egy forrása szerint a férfi nagyon mérges embernek tűnt, aki tele van gyűlölettel.

A megtalált profilján arról is írt, hogy mennyire nagyra tartja Vester Flanagant, a roanoke-i lövöldözőt, aki élő adásban ölt meg egy operatőrt és egy riportert:

Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik