Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték a tizenöt éves terroristát

Az Iszlám Állam felbujtására szervezett támadást egy ausztrál katonai megemlékezés résztvevői ellen.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy 15 éves fiút Angliában – tudósít az MTI. A kamaszt terrorcselekmény előkészítésével vádolják. A brit kriminalisztika történetében ő a legfiatalabb, akit terrorvádak miatt ítéltek letöltendő börtönre. Bár az ítélet életfogytiglan, leghamarabb öt év múlva felülvizsgálhatják fogva tartását.

A vád szerint a fiú egy ausztráliai háborús emlékrendezvény résztvevői ellen szervezett támadást. Melbourne-ben áprilisban annak az ausztrál és új-zélandi hadtestnek az elesett katonáira emlékeztek, mely 1915-ben szállt partra a törökországi Gallipolinál. Az akkor még csak 14 éves vádlott egy azóta szintén őrizetbe vett 18 éves fiút próbált felbujtani a támadásra, egyebek mellett ausztrál katonák lefejezésére. Erről összesen több mint háromezer sms-t váltottak.

A brit fiú azután került a rendőrség látókörébe, hogy tanárait lefejezéssel fenyegette meg. Ezután tartottak nála a hatóságok házkutatást, melynek során fény derült az sms-váltásra is. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a fiú az Iszlám Állam propagandájának hatására kezdett a terrorcselekmény megszervezésébe és a dzsihádista terrorszervezet egyik „toborzótisztjén” keresztül ismerkedett meg az ausztrál fiúval.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a támadási terv előkészítése a leleplezés idején már olyan előrehaladott volt, hogy valószínűleg sikerült is volna kivitelezni, ha a terrorelhárító hatóságok nem lépnek közbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik