Nagyvilág

Civil áldozatai lehetnek az oroszok szíriai beavatkozásának

Erős a gyanú, hogy Putyin hadserege az Iszlám Állam elleni harc helyett valójában az Aszad-rezsim védelmében avatkozott be a konfliktusba.

Szerdán Oroszország hivatalosan is beszállt a szíriai háborúba, hivatalosan azt hirdetve, hogy az Iszlám Állam ellen intéznek légicsapásokat, de súlyos kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mi Putyin rezsimjének valódi célja – tudósít a CNN. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint harci gépeik nyolc célpontot támadtak – köztük fegyverraktárakat, közlekedési és kommunikációs létesítményeket, parancsnoki állásokat.

Az orosz védelmi minisztérium felvétele

Az amerikai védelmi miniszter ugyanakkor azt mondta: egyelőre óvatosan kezelik ezt az információt, de úgy tűnik, az orosz műveletek olyan területek ellen irányultak, ahol az Iszlám Állam nincs is jelen. Ashton Carter szerint a beavatkozás következményei beláthatatlanok és tovább szítják a négy éve tartó, súlyos szíriai polgárháborút. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő is arról beszélt, hogy a Homsz közelében végrehajtott légicsapásoknak semmiféle stratégiai jelentősége nincs az Iszlám Állammal szemben folytatott harcban.

A nemzetközi koalíció nem vonul vissza

Az emigráns szír ellenzéki szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja arról számolt be, hogy az orosz légicsapások miatt 28 civil vesztette életét, köztük nők és gyermekek. A Szíriai Nemzeti Koalíció 36 civil halottról beszél.

A felvétel Talbiseh városban készült az orosz légicsapás után

A CNN-nek nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt mondta, az Egyesült Államoknak nem volt szándéka közbeavatkozni az orosz művelet ellen, az orosz gépek nem repültek be olyan területre, ahol az Amerika vezette koalíció tevékenykedik. „Ennyire nem hülyék” – adott sommás magyarázatot.

A nemzetközi koalíció az eddigiek szerint folytatja tevékenységét, noha Oroszország azt a kérést intézte hozzájuk, hogy hagyják el a szíriai légteret. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt John Kerry amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a felszólalását megelőző 24 órában is hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen és ezután is lesznek hasonló támadások. A koalíció eddig háromezer légicsapást hajtott végre, ezek száma drámaian növekedhet is.

Megkérdőjelezik az orosz szándékot

Kerry figyelmeztetett: az Iszlám Állam elleni harcot nem lehet összemosni Bassár el-Aszad szír elnök támogatásával. „Mi több, világosan jeleztük mély aggodalmunkat amiatt, hogy Oroszország olyan területeket támad, ahol az Iszlám Állam vagy az al-Kaida nem tevékenykedik. Az ilyen támadások megkérdőjelezik Oroszország valódi szándékát – hogy valójában az Iszlám Állam ellen, vagy az Aszad-rezsim védelmében lépnek-e fel” – mondta a külügyminiszter.

A felvétel Homszban készült az orosz légicsapás után.

Később Kerry és orosz kollégája, Szergej Lavrov együtt jelentették be, hogy tárgyalni fog egymással a két ország. Lavrov azt mondta: a fő cél, hogy kiépítsék a kommunikációs csatornákat az Amerika vezette szövetség és az Orosz Föderáció között, hogy elkerüljék a nagyhatalmak közti konfrontációt.

Egy másik név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai katonai tisztségviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a Pentagon megrökönyödött az orosz lépésen. Obama és Putyin „épp most állapodott meg abban, hogy egyeztetnek a rendezésről, erre ez történik. Nem lehet bennük megbízni” – mondta Oroszországról.

A Kreml szerint csak az ő harcuk legitim

Szerdán az orosz jogrendnek megfelelően a Szövetségi Tanács döntött arról, hogy felhatalmazást adnak Putyinnak az orosz haderő külföldi bevetésére. A tanács szóvivője, Valentyina Matvijenko az ITAR-TASZSZ-nak arról beszélt, hogy az Aszad-rezsim az egyetlen legitim erő, amely az Iszlám Állam ellen harcol, az amerikai beavatkozás pedig szerinte sérti a nemzetközi jogot, mert egy szuverén állam területén avatkozik be. Erről beszélt Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov is, aki ugyancsak az ITAR-TASZSZ-nak azt mondta, hogy Oroszország az egyetlen, amely legitim módon avatkozik be a térségbe, ugyanis Aszad kabinetjének kérésére teszik ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik