Nagyvilág

Le Figaro: Obamának el kellene fogadnia Putyin ajánlatát

A francia konzervatív lap szerint jó reálpolitika Aszadnak szerepet szánni a szíriai rendezésben. A baloldali Libération szerint is az, de a szír elnök áldozataival szemben óriási sértés és cinizmus.

Barack Obamának el kellene fogadnia Putyin „kinyújtott kezét”, mellyel egy szélesebb körű nemzetközi koalíció létrehozását sürgeti az Iszlám Állam ellen – írja keddi szerkesztőségi állásfoglalásában a francia Le Figaro.

A konzervatív lap szerint kétségtelen, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök saját népe legfőbb ellensége, ő a vérontás és a menekültáradat legfőbb oka, de nem ellensége az Iszlám Állam ellen összefogó nagyhatalmaknak. A dzsihádista szervezet viszont az egész Közel-Keletet fenyegeti barbár hódításával, a terrorizmust pedig a tengereken túlra is exportálja – írják. Az egyszerű hatékonyság nevében kell győzedelmeskednie az orosz elnök logikájának, amely minden alkalmas erő koalícióját javasolja a fanatikusok kalifátusával szemben – fejtegeti a lap.

A Le Figaro szerint a francia külpolitika magára maradt a moralizáló szerepben, amely kizár minden együttműködést a szíriai rezsimmel. „A konfliktus megoldásához a döntő kérdésekre kell koncentrálni, Bassár el-Aszad jövője pedig nem tartozik azok közé” – vélik, hozzátéve, hogy az elnök sorsát egy politikai megoldás fogja eldönteni.

A baloldali Libération is azt írta, hogy Szíriában most egy olyan megoldás megtalálása a legsürgősebb, mellyel egyesíteni lehet az erőket az iszlamista fenyegetettséggel szemben. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy bár Aszad hatalomban tartása jó reálpolitika lehet, de áldozataival szemben sértés, és a határtalan cinizmus veszélyes megjutalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik